Феновете на тениса, а и тези през телевизорите станаха свитедели на чудо в петъчния следобед: Рафа Надал загуби на клей!

Испанецът, който газеше всичко по пътя си на червени кортове, бе победен от австриеца Доминик Тийм, който се наложи със 7-5 и 6-3 и свали съперника си и от първото място в световната ранглиста, където застава Роджър Федерер. 

Рафа бе в серия от 21 победи на клей и не бе губил сет на тази настилка от година, като вчера стигна границата от 50. Последният, който успя да спечели сет срещу него бе именно Тийм на 1/4финалите в Рим през 2017-а. 

Този път обаче, австриецът изигра един от най-добрите мачове в кариерата си и с блестяща игра проби защитата на съперника, за да прекъсне впечатляващата му серия. 

Рафа направи 29 непредизвикани грешки и въпреки че върна пробив при 4-5 в първата част, след това загуби сета. Във втория Тийм бе още по-убедителен, като проби съперника за 4-3, а след това при 5-3 и 0-40 успя не само да изравни, но и да направи още един пробив и да спечели мача. 

На полуфинала Тийм ще играе срещу южноафриканеца Кевин Андерсън.