Поставеният под номер 1 в схемата Рафаел Надал (Испания) спечели титлата на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 5.44 милиона евро. На финала испанецът постигна трудна победа над защитаващия титлата си от миналата година Александър Зверев (Германия) с 6:1, 1:6, 6:3 за 2:10 часа. За Надал това е рекордна осма титла от турнира в Рим и 78-а в кариерата.

Испанецът загуби подаването си още в първия гейм на мача, след което обаче взе шест поредни гейма, за да поведе в резултата. Във втория сет Зверев игра страхотно и даде само гейм на съперника си.

21-годишният германец проби още на старта на третия сет, след което при 3:1 в негова полза срещата беше прекъсната за първи път. Втората пауза беше при 3:2 за Зверев и продължи 50 минути. При завръщането си на корта Надал направи два пробива и след серия от четири проедни гейма стигна до крайния успех.

Испанецът вече има пет победи в пет мача срещу Зверев. Преди този финал двамата имаха по две титли на червени кортове този сезон. Надал спечели в Монте Карло и Барселона, а Зверев - в Мюнхен и Мадрид.

След тази победа Надал ще се върне на върха в световната ранглиста в понеделник, измествайки Роджър Федерер (Швейцария). Освен това Надал измести Джон Макенроу от вечната ранглиста по спечелени трофеи, след като вече има 78. Лидер в класацията е Джими Конърс (САЩ) със 109 точки, пред Роджър Федерер с 97 и Иван Лендъл с 94.