Двукратният финалист от Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос" Робин Сьодерлинг заяви, че шведският тенис се нуждае от звезда като Златан Ибрахимович, за да може да върне историческите си позиции.

33-годишният Сьодерлинг, който загуби финалите на най-престижния турнир на клей в света от Роджър Федерер през 2009 година и от Рафаел Надал през 2010 година, в момента е треньор на най-силния шведски тенисист Елиас Имер, който обаче все още не може да пробие в топ 100 на АТП.

"Всичко започна с Бьорн Борг, който е голяма звезда и тенисът стана много популярен спорт. Успехите водят до интерес, тенисът бе активна част от програмата на медиите и много деца започнаха да го тренират като основен спорт. След това имахме Стефан Едберг, Матс Виландер и те бяха хората, заради които аз и моята генерация започнахме да тренираме. Винаги имаше шведи по големите турнири. Никой от тях не ми бе любим, но самото им присъствие разпалваше интереса у мен", каза Сьодерлинг.

"Смятам, че може да се направи паралел с футбола, където Златан Ибрахимович запали много деца да тренират и вече започват да се виждат резултати", добави Сьодерлинг.

По-рано днес Имер се класира за втори път в кариерата си за първия кръг на "Ролан Гарос", след като преодоля в последния кръг на квалификациите индиеца Пражнеш Гюнешваран. 22-годишният талант обаче все още няма победа в основната схема на турнир от "Големия шлем".