От известно време Григор Димитров започва турнирите като един от фаворитите, но твърде често не успява да защити този статут.
 
Мястото в ранглистата му дава огромния комфорт да се разминава със силните съперници в началните етапи, но за сметка на това българинът записва загуби срещу недотам реномирани такива, пише "Тема спорт". Затова може би е добра новина, че в началото на „Ролан Гарос” Григор бе отписан от експерти и букмейкъри.
 
За разлика от почти всички сериозни турнири в последно време, този път Димитров не беше споменат сред потенциалните кандидати за титлата. Може би причината е лошото му "разбирателство" с клея в Париж, както сам призна преди турнира.
 
Полуфиналът в първия турнир от сезона на червени кортове - Мастърса в Монте Карло, даде надежди, че българинът най-сетне е намерил правилния подход на тази настилка. Но положителната тенденция бързо се прекърши в следващите турнири.
 
Така Димитров отново е в ролята на аутсайдер, поне сред големите имена. Другият плюс е удобният жребий - Григор започва с напълно преодолимия Виктор Троицки, а най-тежкият му възможен съперник до четвъртия кръг е Фернандо Вердаско.
 
За място на четвъртфиналите се очаква тежка битка - сред възможните препятствия са самият Новак Джокович, както и коравите испанци Роберто Баутиста-Агут и Пабло Кареньо Буста. Добрата новина е, че всички те ще спорят само за едно място на осминафинала. Нататък следва клиентът Давид Гофен.
 
Но с оглед на досегашното представяне на Димитров на парижкия клей и неособено блестящата му форма напоследък, всяка победа ще е много ценна.
 
Битката за трофея отново се очаква да е неравностойна - всички срещу Рафаел Надал, като шансовете както обикновено са на страната на испанеца. Той затвърди силната си форма с титли в Монте Карло, Барселона и Рим, като допусна разочарование единствено на домашния Мастърс в Мадрид.
 
За разлика от мъжката надпревара при жените спорът за трофея изглежда    напълно отборен. Именно Париж е дал най-много различни шампионки в последните години. Водачката в ранглистата Симона Халеп със сигурност е готова да заложи всичко за първа титла от Големия шлем, след като загуби два финала в Париж, както и битката за трофея на Australian Open през януари.