Още по темата

 

Испанецът Рафаел Надал спечели за рекорден 11-и път Откритото първенство на Франция по тенис.

Надал е рекордьор по брой титли от един и същ турнир в Големия шлем сред мъжете. След него се нарежда Роджър Федерер с осем успеха на "Уимбълдън".

За испанеца това в 17 титла от турнирите от Шлема и по този показател той изостава единствено от Федерер, който има 20 трофея. Със своите 11 титли от "Ролан Гарос" Надал се изравни с Маргарет Корт, която е печелила 11 пъти Откритото първенство на Австралия.

"В кариерата си съм постигнал много повече, отколкото съм мечтал. Трудно ми е да опиша точно какво чувствам в момента. Всичко е много емоционално", каза Надал на пресконференцията след финала, в който победи Доминик Тийм (Австрия) с 6:4, 6:3, 6:2.

"Добавих още една титла от Големия шлем. 17 е невероятна цифра. Чувствам се много щастлив от всички неща, които ми се случиха. Наслаждавам се на момента. Победата тук след целия сезон на червени кортове е много емоционална и е нещо, което ми дава спокойствие и увереност, за да продължа", добави той.

В началото на третия сет испанецът получи схващане на играещата лява ръка и се наложи медицинска намеса. 

"Почувствах нещо странно в ръката си. След това и в пръстите, не знам точно, чувствах ръката си стегната. Не можех да си движа пръстите и се притесних. Но след това нещата се оправиха", обясни Надал.

"Ако ми бяха казали преди седем или осем години, че ще бъда тук на 32 години с този трофей в ръцете си, щях да ви кажа че е невъзможно. Но ето, че се случи. Не съм притеснен за бъдещето. Винаги казвам едно - тенисът е важна част от живота ми, без съмнение, но не е всичко", каза още испанецът.

"Ако нямате желание да се усъвършенствате, не разбирате спорта, защото спортът винаги е за подобряване, това е значението на спорта. Няма ограничение, никога не знаеш къде е границата", заяви Надал.

Испанецът допълни, че "няма фикс идеята" да преследва постиженията на Роджър Федерер.

"Никога не мисля прекалено за тези неща. Това не пречи да имам своите амбиции, но не съм обаче обсебен от тези цифри. Не ме вълнува дали някой има повече пари от мен, или по-голяма къща. Щастлив съм от нещата, които са ми се случили. Разбира се, че ще се радвам да имам 20 трофея като Роджър в бъдеще. Честно казано обаче, не го мисля. Искам да спечеля още", коментира Рафаел Надал.

Испанецът ще открие сезона на трева на турнира "Куинс Клъб" в Лондон на 18 юни, а след това ще участва на "Уимбълдън", който започва на 2 юли.