Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал стигна до първия си полуфинал на "Уимбълдън" от 2011-а година насам и 28-и като цяло в турнири за Големия шлем, след като победи със 7:5, 6:7(7), 4:6, 6:4, 6:4 аржентинеца Хуан Мартин дел Потро. Испанецът се наложи след четири часа и 48 минути и на полуфиналите ще срещне сърбина Новак Джокович.

Надал записа 11-та си победа над аржентинеца и 34-а за сезона от 36 мача. И двамата играха отличен тенис, а испанецът спечели първия сет най-вече със 75-те процента на първи сервис и само осем загубени точки при собствено подаване. Надал стигна и до пробив за 7:5, след което спечели подаването на Дел Потро и в деветия гейм на втория сет. Дел Потро обаче не се предаде, върна пробива в десетия гейм и изравни за тайбрек. В него Надал поведе с 6:3, но пропусна четири разигравания за сета и Дел Потро се възползва за крайното 9:7.

Рафа се пречупи първи в третия сет и в крайна сметка го загуби срещу перфектния Дел Потро, но аржентинецът не довърши започнатото. В четвъртата част той спечели само шест разигравания при сервис на испанеца и логично отстъпи, за да изпрати мача в решителен пети сет.

Матадора изглеждаше по-свеж в най-важните минути на почти петчасовия мач и спечели. Той проби сервиса на Дел Потро в петия гейм и спаси два брейкбола в следващия, за да поведе с 4:2. В последствие, в един от най-добрите геймове на турнира, Надал спаси нови три шанса на аржентинеца за пробив и спечели отново с 6:4, за да си осигури мач срещу Джокович.

Джон Иснър стигна до първия си полуфинал в турнири от сериите за Големия шлем от 41-я опит. Американецът надви канадеца Милош Раонич с 6:7(5), 7:6(7), 6:4, 6:3 и ще се изправи срещу южноафриканеца Кевин Андерсън, който победи изненадващи Роджър Федерер по-рано през деня.

Иснър, който все още не е загубил гейм на собствен сервис през турнира, спаси единствения брейкбол на Раонич в мача. Иначе канадецът заби 31 аса срещу 25-те за американеца, но допусна три пробива, включително един в последния гейм на срещата.