Водачът в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Шесткратният шампион елиминира поставения под номер 8 Кей Нишикори с 6:1, 4:1 и отказване на японеца заради контузия след само 52 минути на корта.

Нишикори получи физически проблеми още в началото на срещата и в крайна сметка реши да прекрати участие в двубоя, след като загуби 10 от първите 12 гейма.

Той допусна цели 28 непредизвикани грешки срещу едва 9 на сърбина, който записа 15-а поредна победа срещу азиатеца.

"Имали сме толкова битки срещу Кей, четвъртфинали, полуфинали. Тук се срещаме за втори път. Съжалявам за него, че всичко свърши така. Надявам се, че не е сериозно и той ще се възстанови бързо. За мен пък се получи така, както лекарите биха препоръчали. След тежкия мач преди два дни (над три часа и четвърт срещу Даниил Медведев) най-доброто беше да не прекарам много време на корта днес. Чувствам се добре физически. Вече съм на полуфиналите съм и ще направя всичко възможно, за да се подготвя максимално добре", каза Джокович.

За място на финала той ще се изправи срещу французина Люка Пуй, който по-рано днес победи Милош Раонич (Канада) със 7:6(4), 6:3, 6:7(2), 6:4 и за първи път е в топ 4 в Мелбърн, след като досега нямаше победа при петте си участия в основната схема на турнира. 

"Очаквам битка срещу Пуй. За него е първи полуфинал, но той е показал, че може да играе успешно срещу най-големите. Очаквам да бъде уверен и да даде всичко от себе си. Нищо няма да дойде лесно", каза Джокович.