Още по темата

 

За "Уимбълдън" традицията е всичко. Белите дрехи на състезателите, аристократизмът, ягодите със сметана са част от задължителните елементи, съпътстващи тенис турнира. Такава неделима част е и... ананасът на върха на шампионския трофей. Да - по-наблюдателните знаят, че на купата има малък ананас. Но защо? Отговорът е неясен и забулен в мистерия.

Настоящата купа на "Уимбълдън" е различна от тази, която са получавали шампионите в началото. Тя не е първата, не е дори втората, разказва "Евроспорт". Първите две остават постоянно притежание на Уилям Реншоу, който още през 19-и век ги печели три пъти поред.

Затова директорите на турнира решават да поръчат нов трофей, който никога да не става притежание на шампиона, без значение колко пъти е спечелен. Най-добрата фирма за направата на трофеи по онова време е базираната в Бирмингам Elkington and Co. Компанията обаче фалира през 1963 г. и много малко от архивите ѝ са запазени. В момента шампионите получават купата при награждаването, но след това тя остава на "Ол Инглънд клъб", а победителите взимат умалено копие.

Колкото до ананаса - най-разпространената теория за появата му на трофея е свързана с това, че много преди началото на "Уимбълдън" този плод е смятан за един от символите на богатството и могъществото на английската корона. 

През 1698 г. крал Уилям III поръчва за двореца в Кенсингтън специална посребрена маса, чиято декорация включва фигура на ананас в реален размер. Този плод има специално значение за Уилям, тъй като първият култивиран в Европа ананас е дошъл от Холандия. Това става във време, в което Холандия и Франция всячески си съперничат за лидерската позиция в изкуството на градинарството.

Дали създателят на трофея на "Уимбълдън" е вложил същия смисъл при поставянето на ананаса върху купата не е известно. Но е факт, че нещата, които ананасът е символизирал векове преди това – висок обществен статус, престиж, богатство и успех – прилягат напълно на носителя на титлата на тенис турнира в Лондон, разяснява "Дневник".

Кой ще бъде този човек през 2019 ще се разбере тази вечер. Във финала един срещу друг застават шампионът Новак Джокович и рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер. Мачът е от 16.00 часа и ще се излъчва на живо по "Евроспорт 2".