Трикратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. Поставеният под номер 2 Надал елиминира без особени затруднения квалификанта Хьон Чун (Република Корея) с 6:3, 6:4, 6:2 и за 13-и пореден турнир от Големия шлем достигна до топ 16.

Испанецът спечели почти 90 процента от точките на първи сервис срещу 170-ия в света в момента Чун, който през 2018 година игра полуфинал на Откритото първенство на Австралия, но след това заради проблеми с контузии постепенно изпадна от елита.

"Доволен съм, че още веднъж съм в четвъртия кръг. Мисля, че направих добър мач. Досега нямах особени затруднения в срещите ми, но не знам дали това е добре, или лошо. Със сигурност следващия ми мач ще бъде много по-труден", коментира Надал, визирайки предстоящия му двубой срещу шампиона от 2014 година Марин Чилич (Хърватия).

Номер 22 в схемата Чилич спечели престрелката срещу 14-ия в схемата представител на домакините Джон Иснър със 7:5, 3:6, 7:6(6), 6:4. Иснър пласира 40 аса, но успя да реализира само 1 от 14-е си възможности за пробив и това се оказа решаващо. Хърватинът пък завърши с 21 аса, но и с цели 17 двойни грешки.

Двубоят беше доста оспорван, като американецът пропусна три сетбола при 5:4 и подаване на съперника в първата част. Той изравни след единствен пробив в шестия гейм на втория сет, а третия стигна до тайбрек, в който Иснър пропусна още два сетбола и аванс от 6:4 точки, след което допусна обрат. В четвъртата част Чилич поведе с 3:1 след ранен пробив и до края удържа предимството си.

Руснакът Андрей Рубльов потвърди силната си форма в последно време, след като елиминира номер 28 Ник Кириос (Австралия) със 7:6(5), 7:6 (5), 6:3. Рубльов взе първия сет с тайбрек, а във втория навакса изоставане от 0:4 точки в тайбрека, за да удвои преднината си. В третата част руснакът реализира единствения пробив в срещата за 4:2 и това се оказа решаващо.

"Имах своите шансове, но не се възползвах. Не успях дори да доближа до най-добрия си тенис, но понякога и това се случва", коментира Кириос, който завърши двубоя с 30 аса и с почти 90 процента спечелени точки при вкаран първи сервис.

"Неговото подаване е едно от най-добрите Тура. Стараех се да остана концентриран върху собствения ми сервис и да се помъча да печеля в тайбрек. Днес беше моят ден и съм щастлив", каза Рубьов.

Руснакът, който се стреми към втори четвъртфинал на "Флашинг Медоус" в последните три сезона, очаква мач срещу 24-я в схемата Матео Беретини (Италия), която надделя над Алексей Попирин (Австралия) с 6:4, 6:4, 6:7(3), 7:6(2).

Номер 6 Александър Зверев (Германия) за първи път достигна до четвъртия кръг в Ню Йорк след нова трудна победа с 6:7(4), 7:6(4), 6:3, 7:6(3) над словенеца Аляж Бедене. 22-годишният Зверев пласира 25 аса в двубоя, продължил малко повече от три часа и половина.

Германецът пропиля ранен пробив аванс в първия сет, който загуби с тайбрек, но след това успя да реализира обрат.
Той ще срещне за място на четвъртфиналите номер 20 Диего Шварцман (Аржентина), който елиминира представителя на домакините Тенис Сандгрен с 6:4, 6:1, 6:3.

Полуфиналистът от 2016 година и номер 13 в схемата Гаел Монфис (Франция) измъкна драматична победа над Денис Шаповалов (Канада) с 6:7(5), 7:6(4), 6:4, 6:7 (6), 6:3. Шаповалов игра агресивно, но допусна цели 64 непредизвикани грешки срещу 34 на съперника, което в крайна сметка натежа.

Монфис ще играе в четвъртия кръг срещу Пабло Андухар (Испания), който записа рекордно класиране в турнирите от Шлема с успеха над Александър Бублик (Казахстан) с 6:4, 6:3, 6:2.