Бившият водач в мъжката тенис-ранглиста Анди Мъри заяви, че се нуждае от четири или пет месеца да играе мачове на най-високо ниво, за да бъде отново конкурентен на старите си съперници Рафаел Надал и Роджър Федерер. Мъри се подложи на операция на бедрото по-рано през тази година, която буквално му спаси кариерата.

И в момента 32-годишният шотландец се опитва да си върне поне физическата форма, след като се подложи на интервенцията през февруари. Той вече записа две победи на организирания от Рафаел Надал турнир от сериите Чалънджър на остров Майорка преди да бъде елиминиран в третия кръг.

Сринал се до 415-о място в ранглистата на АТР, сега Мъри заминава за Азия, където ще играе в турнирите в Джухай, Пекин и Шанхай, но реалните му шансове да има сили за битки с големите трима, сред които и Новак Джокович, са турнирите от Шлема през 2020-а година и отново с уговорката "може би".

"През годините съм се срещал с тях. Състезавал съм се срещу тях, като не винаги съм печелил. Дори съм губил повече, отколкото съм печелил срещу всеки измежду Федерер, Надал и Джокович. Но винаги, когато съм излизал на корта, съм имал усещането, че ще спечеля. Никога не бих изпитвал удоволствие от играта, ако излизам срещу тях и съм наясно, че ще загубя", коментира Анди Мъри пред Скай Спортс.

"Но може би след 4-5 месеца интензивни тренировки и мачове срещу силни противници на силни турнири, отново ще имам възможността да играя срещу тях. Качествата ми не са се загубили, просто ми трябва вдигане на физическата форма. И мисля, че ще го направя".

Сега Мъри се надява да бъде включен в отбора на Великобритания за турнира за Купа Дейвис от 18-и до 24-и ноември в Мадрид, като добави, че би бил щастлив дори ако играе само на двойки. "Ако бъда избран в отбора, ще играя. Но не искам да ме избират само защото преди четири години съм бил добър, заяви още шотландецът.