Григор Димитров обяви, че ще бъде играещ капитан на България в първото издание на турнира по тенис АТП Къп от 3 до 12 януари.

В надпреварата ще се включат 24 състава, а мачовете ще се играят в австралийските градове Бризбейн, Сидни и Пърт.

"С нетърпение чакам да играя АТП Къп, ще бъде играещ капитан. Това ме прави изключително щастлив. С нетърпение чакам да започна подготовката", коментира Димитров на пресконференция в София днес.

Българинът изпрати противоречив сезон, в който пропусна няколко месеца заради травма на рамото и изпадна от първите 70 през август, но направи силен край с полуфинали на Откритото първенство на САЩ и на турнира "Мастърс" в Париж, с което се върна в топ 20.

28-годишният хасковлия в момента е без личен треньор, а за последно работи с Радек Щепанек, а Андре Агаси беше в екипа му като консултант.

"С Андре Агаси винаги сме поддържали контакт. Той винаги ще бъде до мен, ако се нуждаем от него. Агаси е цяла енциклопедия. Винаги трябва да имаш час и половина свободен, когато говориш с него по телефона. Той е много специален човек. Някои връзки са много трудни да се обяснят. На и извън корта. Каквото и да споделиш с него, знаеш, че винаги ще получиш отговор.

С Радек никога не сме започвали, а просто беше междинен период, за да видим дали можем да работим заедно. Не можехме да намерим правилната формула и да се приспособим добре, но оставаме приятели", коментира Димитров.

"Аз винаги искам да бъда режисьорът във филма. След като за момента взимам такива решения, мисля, че ще продължа да бъда този човек. Нищо в мен не се е променило и мисля, че съм същият човек. Никога не съм искал ранглиста или турнири да казва кой е Григор Димитров. Искам да бъда този, който съм, и мисля, че през годините съм запазил себе си и продължавам да работя в моята сфера и за моите цели. Не знам дали ще успя, но мога само да опитвам и да опитвам", допълни той.

Димитров не избързва в решението за нов личен наставник.

"Не съм в паника да си намеря треньор. Последните месеци ми се наложи да правя доста неща, които не съм правил от години насам. Хубаво е да имаш тази свобода, дава ти възможност да импровизираш. Беше интересно и за мен. Но все пак без треньор няма как, ако искаш да стигнеш по-напред. Но пък и не искам да избързвам", каза той.

Хасковлията не планира участие на Олимпийските игри в Токио догодина.

"Не планирам Олимпийски игри в Токио, защото не съм играл в Купа "Дейвис". Това не ми е целта", категоричен беше той.

Димитров призна, че му е било много трудно отново да си върне сред най-добрите.

"Когато си далеч от топ-нивото - 60-70-и в света, ти се струва, че трябва да преодолееш планина във всеки мач. Но продължих да работя здраво и да вярвам. За загубите през тази година - например паднах пет пъти от Вавринка - не беше приятно, но явно се налагаше да мина през този път. Оценявам ги повече. . Важното е да оставяш всичко в миналото възможно най-бързо. Ако съжалявам за загубите, е по-зле. Губиш време, не можеш да се фокусираш за това, което е пред теб. Може би точно в тази област съм се подобрил през тази година.", каза хасковлията.

"Смятам, че доста неща подобрих технически през тази година. Когато бях контузен, промених и много неща в самата ракета. Това ми даде малко повече свобода да пускам ръката", допълни той.

Българинът призна, че не обича да гледа назад, но ще си направи анализ на сезона, за да подобри някои неща за следващия.

"Като погледна цялата година има неща, които мога да подобря за следващия сезон, неща, които трябва да подобря във физиката и в играта си. Затова си взимам повече време за почивка, в което бъда извън тениса", каза той.

Димитров призна, че му е било много трудно по време на лечението на травмата на рамото.

"Имаше моменти, в които едва вдигах чаша, камо ли ракета. Не вярвах, че отново ще бия сервис с 200 км/ч. Имало е дни, в които от сутринта до вечерта съм в болницата, будил съм се в три и половина през нощта с болки в рамото. Но много исках да играя. Затова и отидох в Индиън Уелс, което може би сега отчитам като грешка", каза той.

Димитров се надява да играе на професионално ниво и след десет години.

"По принцип се виждам на корта и след десет години, но не знаеш какво може да се случи с теб. Но трябва да намеря причина защо да продължа да играя, като стигна 33-34. Надявам се тялото ми да позволява да продължавам и след десет години. Аз от точно толкова години съм в Тура и само тази година пропуснах повече време (заради контузията), но никога не си застрахован", каза той.

Димитров се прибира в родния си Хасково, където днес следобед от 15.00 часа ще изнесе открит урок за деца.