Двукратната шампионка от Големия шлем Гарбине Мугуруса се класира за трети кръг на Australian Open, след като победи Айла Томлянович с 6-3 3-6 6-3. Бившата №1, която сега е №32 в света, вече води и с 2-1 в общия баланс срещу тази опонентка.

Испанката постепенно набира скорост, след като не успя да стартира сезона по възможно най-добрия начин и се отказа от Hobart International заради вирусно заболяване. При завръщането си в Мелбърн тя не показа добра форма и загуби първия сет с 0-6 срещу Шелби Роджър, но впоследствие се наложи с  0-6 6-1 6-0.

Мугуруса ще играе с Елина Свитолина или Лорън Дейвис в трети кръг. Напред се класира и Дона Векич, която записа успех с 6-4 6-2 над Ализе Корне. Хърватската тенисистка за първи път стига толкова далеч в Мелбърн. В последните три години тя неизменно губеше още във втори кръг.

„Днес наистина взех нещата в свои ръце. Нямаше причина в миналото да не се справям добре. Тази година се наслаждавам на представянето си и играя на големите кортове“, каза Векич, цитирана от tenniskafe.com.

В трети кръг продължи и Белинда Бенчич, която надигра Йелена Остапенко със 7-5 7-5.