София Кенин и Бетани Матек-Сандс надиграха Йелена Остапенко и Анастасия Севастова с 6-4, 6-0 в решителен сблъсък на двойки и така класираха САЩ за финалите на Фед Къп след труден успех над Латвия с 3-2.

Серина загуби мача си на сингъл със Севастова, но САЩ сломи съпротивата на Латвия след успех на двойки.

Шампионката от Аустрелиън Оупън и ветеранката осигуриха на американките участие на финалите в Будапеща от 14-19 април, след като по-рано Кенин и Серина Уилямс претърпяха поражения на сингъл в Сиатъл.

Севастова изненада 23-кратната шампионка в турнирите от Шлема след 7-6 (5), 3-6, 7-6 (4) за първата й загуба на сингъл в отборната надпревара. Уилямс изглеждаше уморена в първия си мач на сингъл в турнира от четири години насам.

Поражението й от Севастова идва само седмици след отпадането в трети кръг на Аустрелиън Оупън от световната номер 27 от Китай Цян Уан.

Кенин пък отстъпи преди това на Йелена Остапенко с 3-6, 6-2, 2-6. Победителката от Откритото първенство на Австралия направи цели 49 непредизвикани грешки и това даде началото на завръщането за Латвия в сблъсъка, след като тимът изостана с 0-2.

Въпреки усилията им, САЩ продължава към финалите на надпреварата след два месеца.