Тотнъм се класира за втори път в историята си на четвъртфинал в Шампионската лига, след като победи Борусия Дортмунд с 1:0 в реванша на стадион "Сигнал Идуна Парк". Така "шпорите" продължават напред с общ резултат 4:0.

Момчетата на Люсиен Фавре имаха тотално превъзходство през първото полувреме, но направиха безброй пропуски. С няколко страхотни спасявания се отличи вратарят на лондончани Уго Лорис.

Малко след почивката Тотнъм издебна своята възможност и откри резултата чрез Хари Кейн, който ликвидира интригата. Това беше неговият четвърти гол срещу този съперник.

До края на двубоя не падна друго попадение, като тонусът в играта на "жълто-черните" логично спадна драстично след попадението в тяхната врата.


Домакините очаквано започнаха по-активно, но не успяха да създадат характерния свиреп натиск, който да разклати дефанзивния вал на техния съперник. Отбраната на британците действаше спокойно и неутрализираше хаотичните центрирания от фланговете.

Тъкмо бяха изминали десет минути, когато Борусия вдигна своите привърженици на крака. След лошо отиграване на Санчес топката стигна до Марко Ройс, който тъкмо се канеше да нанесе удар отблизо, но Ян Вертонген се хвърли смело в краката му и предотврати голяма опасност.

В средата на първата част страхотна многоходова атака на вестфалци даде възможност на Ройс да стреля. Капитанът заложи на мощен изстрел с левачката, при който топката рикошира в крака на Санчес, но Лорис внимаваше и улови.

Втурналият се напред Диало изигра ситуацията като типичен защитник, защото вместо да направи директен пас в наказателното поле, той върна назад към Гьотце и шутът на последния беше блокиран.

Няколко секунди след изтичането на половин час игра Тотнъм създаде първото си чисто голово положение в срещата. Сон се отскубна зад гърба на защитата и стреля, но беше леко побутнат в гръб и не успя да уцели вратата.

Последва истинска канонада към английската врата в рамките на минута. Ройс центрира остро отляво и Юлиан Вайгъл засече с глава, но Лорис спаси. Изпълняващият ролята на бранител дефанзивен халф пробва добавка отблизо, но Дейвис го блокира. 

След това снаряд на Ройс срещна тялото на съперник и излезе в корнер, а при страхотния фалцов удар на Гьотце отново Лорис трябваше да спасява своите. До края на първото полувреме точни удари отправиха също така Санчо и Алкасер, но отново Лорис действаше на висота.

181 секунди след почивката Тотнъм ликвидира интригата след груба грешка в отбраната на Дортмунд. Хари Кейн излезе на стрелкова позиция след прекрасен пас на Сисоко и матира Бюрки с плътен удар в десния ъгъл, превръщайки се в кошмар за германския клуб с четвъртия си гол срещу този съперник.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/nXzEyaQ50mI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Тонусът в играта на Борусия очевидно спадна драстично. Тимът не приличаше на себе си и не можеше да сътвори нито една смислена атака чак до средата на второто полувреме, когато Ройс беше потърсен с много хубав скрит пас, но не стигна до топката.

Четвърт час преди края на редовното време влезлият като резерва Кристиан Пулишич засече с глава центриране в наказателното поле, не не намери очертанията на вратата. После и Ларсен шутира точно, но без никакъв успех.

В 89-ата минута Пако Алкасер стигна до две възможности за стрелба, като при първата беше отказан от Лорис, а след това не уцели топката по възможно най-добрия начин.


Борусия Дортмунд - Тотнъм 0:1

0:1 Хари Кейн - 49'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Аканджи, Вайгъл, Диало, Волф (Ларсен - 62'), Витсел, Герейро (Пулишич - 62'), Гьотце, Санчо, Ройс (Дилейни - 74'), Алкасер

Тотнъм: Лорис, Вертонген, Алдервейрелд, Санчес, Орие, Дейвис, Сисоко, Уинкс (Дайър - 55'), Ериксен (Роуз - 83'), Сон (Ламела - 71'), Кейн