Спечелени медали

1980 г. - 1 бронзов (ски бягане 30 км, Иван Лебанов)

1998 г. - 1 златен (биатлон, Екатерина Дафовска)

2002 г. - 1 сребърен (шорттрек 500 м, Евгения Раданова) и 2 бронзови (биатлон, Ирина Никулчина и шорттрек 1500 м, Евгения Раданова)

2006 г. - 1 сребърен (шорттрек 500 м, Евгения Раданова)

България има само един златен медал от Зимни Олимпийски игри и той е на Екатерина Дафовска. Това безспорно е най-големият успех за българските зимни спортове в историята, но все пак не е единственият. Нека си припомним кои са те! На най-големия спортен форум България има общо 6 медала – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови.

В действителност преди огромния успех на Дафовска, нашите спортисти имат само един медал и то доста по-далечен период от времето. Първото отличие печели Иван Лебанов. Той стига до бронзов медал в ски бягането на 30 километра на Олимпийските игри Лейк Плесид (САЩ) през 1980 година.

В периода 1998-2006-а страната ни изживява своя олимпийски възход. В Нагано Дафовска носи първото злато, но в същата дисциплина, в която тя става първа – 15 км биатлон, сме на косъм от още един медал – Павлина Филипова остава четвърта на стотни от бронза. Тогава България записва и най-високата си позиция в класирането по медали на Олимпийски игри, заемайки 15-о място.

Чисто като количество медали най-успешна за нас е Олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 година. Тогава родната делегация се завръща с общо 3 медала – 1 сребърен и 2 бронзови. Единият бронз е на Ирина Никулчина в преследването на 10 километра в биатлона. Евгения Раданова пък носи сребро от спринта на 500 метра в шорттрека и бронз на 1500 метра. Представителката ни в шорттрека взема и единствения медал за България на Игрите в Торино през 2006-а. Печели отново сребро на 500 метра.

Така, ако изключим, че в колекцията на Раданова липсва олимпийско злато, спокойно може да я определим и като най-успешния български спортист в зимните спортове. В най-емблематичния зимен спорт – ски алпийските дисциплини, най-изявеният ни представител е Петър Попангелов. Той единствен има победа в старт от Световната купа и още десет подиума. На два пъти стига до шесто място на Олимпийски игри – в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984-та.