Българският тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира в Ротердам, след като преодоля Юичи Сугита (Япония) с 6:4, 7:6 (5). Димитров, който пропусна турнира в София заради травма в рамото, е поставен под номер 2 в схемата. В следващия кръг той ще срещне Филип Крайнович, който победи влезлия с уайлд-кард канадец Феликс Оже-Алисим с 6:2, 3:6, 7:5.

Григор Димитров спечели първия сет след пробив в решаващия десети гейм. На три пъти той имаше възможността да пробие подаването на японския си съперник, но нисичкият и пъргав азиатец спасяваше. Пет пъти резултатът в този гейм мина през равенство 40:40, но в крайна сметка българинът триумфира.

Иначе мачът стартира добре за Григор, който спечели откриващия си гейм. Противникът му върна жеста, след което отново Григор взе подаването си. Тенденцията се запази, като в седмия гейм българската звезда беше поставен под напрежение и изоставаше с 0:40, но в крайна сметка отново взе подаването. И в деветия гейм се наложи Димитров да проявява воля и мъжество, като този път върна от 15:40.

Българинът успя да вземе пробив в десетата част и така поведе в първия сет. Втората част мина през много повече драма, като номер 2 на турнира изоставаше с 3:5, но взе следващите три поредни и поведе с 6:5. След рутинно подаване на Сугита за 6:6 се стигна до тайбрек, в който Димитров спечели с ас.

Във втория сет Григор допусна пробив за 1:2, като до него се стигна след двойна грешка в най-неподходящия момент. Колебанията продължиха и в петия гейм, когато за малко да допусне нов пробив, но се върна от 15:30 и остана в мача.

В десетия гейм Димитров нанесе своя удар, като започна много активно да скъсява ударите и след 30:0 успя да удържи атаката на японеца- 5:5. След това в нов важен момент се справи с атаките на Сугита и с бекхенд по правата поведе с 6:5. В тайбрека и двамата допуснаха пробиви, като Григор поведе с 4:2 и оттам до края на частта контролираше събитията. Той успя да затвори втория си мач-пойнт, като с ас завърши тайбрека със 7:5.

Срещата продължи част и 47 минути, а Димитров вкара 9 аса в мача, в това число и последната точка. Григор логично превъзхождаше във всички показатели- първи сервис, точки от първи сервис и допусна едва една точка за пробив да се открие пред японеца.