Eтър направи стъпка към оставането си в елита, след като победи Дунав с 2:0 в първия решителен мач между двата отбора от плейофите за оставане в Първа лига.

Срещата бе белязана с много нарушения, десет жълти и три червени картона. Все пак домакините от Велико Търново стигнаха до победата с голове на Даниел Младенов и Георги Пашов.

Реваншът в Русе ще бъде на 21 май (понеделник) от 20:30 часа. Крайният победител от двойката запазва мястото си при майсторите, докато загубилият ще играе бараж с някой измежду челниците от Втора лига.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=c57e5ff3e6" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Домакините започнаха срещата по-настървено, като опитаха да установят натиск още в началните минути. Това доведе до няколко остри центрирани пред вратата на Мартин Луков, който отрази и опасен удар на Румен Руменов извън наказателното поле.

В края на първото полувреме при едно центриране от корнер Самб Бадара отклони топката към Ерик Почански, който довкара топката във вратата с гръб. След бурни протести от страна на гостите попадението бе отменено заради засада, но повторенията показаха, че голът бе редовен и съдията ощети домакините в тази ситуация.

Втората част започна по сходен начин като първата - с натиск на "болярите", а на терена на почивката се появи Дани Младенов, който зае мястото на Ерик Почански. 

В 50-ата минута "драконите" от Русе останаха с човек по-малко, след като втори жълт картон получи Мартин Ковачев. Несполуките за гостите не свършиха дотук, а минути по-късно те допуснаха попадение. Димо Атанасов намери Дани Младенов в наказателното поле, който с диагонален удар прати топката в мрежата на Мартин Луков - 1:0 за Етър.

В 68-ата минута и "болярите" останаха с десет футболисти на терена, след като Пламен Гълъбов бе изгонен с втори жълт и червен картон за нарушение срещу Васил Шопов.

Въпреки това домакините продължиха да пресират и да търсят втори гол, постигайки го в 75-ата минута, когато Георги Пашов бе изведен зад отбраната на гостите и преодоля вратаря.

До края на срещата нервите продължиха да взимат връх, съдията се принуди да раздаде още жълти картони, както и да изгони втори човек от играчите на Дунав - Бирсент Карагерен, който игра изключително грубо срещу Никола Колев, поради което получи директен червен картон.