България започна с победа участието си в Лига на нациите, след като надви Словения с 2:1 в двубой от Лига 3 на Група С, игран на стадион "Стожице".

Футболистите на селекционера Петър Хубчев стигнаха до много труден, но сладък триумф, благодарение на Божидар Краев, който вкара и двата гола в срещата. За домакините бе точен Миха Зайц.

Така България стартира с 3 точки в актива си, колкото има и тимът на Норвегия, който победи Кипър с 2:0 в другата среща от групата. 

Двубоят започна по прекрасен начин за "лъвовете", които откриха резултата още в 3-ата минута. Кирил Десподов подаде към Божидар Краев, който с плътен удар извън наказателното поле прониза вратата на домакините.

Домакините реагираха като опарени на попадението и заляха наказателното поле на българите с центрирания, но Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски не загубиха концентрация.

В следващите минути словенците се отказаха от идеята да нахлуват в наказателното поле на гостите и започнаха да бомбардират вратата на Пламен Илиев. За късмет на "лъвовете", ударите на Шпорар и компания не намираха целта.

Постепенно българите дадоха отпор и играта се пренесе основно в средата на терена, като на няколко пъти Десподов, Попов и Краев затрудниха защитата на домакините.

В 40-ата минута обаче словенците изравниха резултата. Скубич отправи добро центриране отдясно, което намери главата на Зайц. Футболистът се извиси над всички и прати неспасяемо топката във вратата. 

Последва сериозен натиск на домакините, които само за 4-5 минути създадоха няколко опасни положения пред вратата на Пламен Илиев, но до ново попадение така и не се стигна.

Словенците стигнаха до първата опасност за втората част в 53-ата минута. Куртич проби опасно отляво и прати опасен диагонален изстрел. Пламен Илиев обаче показа класа и изби атрактивно топката.

В 59-ата минута отново Краев изведе "лъвовете" напред в резултата. Ивелин Попов поднесе страхотно извеждащо подаване с външен фалц към младока, който овладя, преодоля с късмет вратаря и направи резултата 1:2.

В следващите минути домакините демонстрираха сериозен натиск, в който десетки центрирания попаднаха в полето на Илиев. Стражът на няколко пъти се намеси геройски.

В инфаркните минути "лъвовете" показаха сърце и душа в защита и не позволиха на словенците да стигнат до равния резултат.

Словения - България 1:2

Голмайстори: Божидар Краев (3, 59), Миха Зайц (40)

Словения: Белец, Скубич, Струна, Мевля, Йокич, Кампъл (Дервишевич 83'), Кърхин (Безяк 66'), Зайц, Куртич, Вербич, Шпорар (Матаж 73')
Селекционер: Томаш Кавич

България: Илиев, Бандаловски, Бодуров, Чорбаджийски, Божиков (Лясков 46'), Костадинов, Славчев, Краев (Райнов 72'), Неделев (Горанов 82'), Попов, Десподов
Селекционер: Петър Хубчев

Любляна, стадион "Стожице"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Кърхин (Словения); Десподов, Славчев (България)