Григор Димитров се провали с гръм и трясък в годината, в която имаше най-големи очаквания, че ще направи голямата крачка към световния връх и в която след силната 2017 година всички смятаха, че 2018 ще бъде още по-силна и ще дойде първият трофей от "Големия шлем". 

Изминалата 2017 година бе паметна в кариерата на българина, тъй като той спечели първия си "Мастърс" турнир след триумфа си в Синсинати, а след това за първи път в своята кариера се класира за финалния "Мастърс" в Лондон. Турнир, който е веднага по точки след надпреварите от "Шлема". И в крайна сметка стори немислимото и го спечели. 

Това бе огромен триумф за България и освен това българинът завърши годината като трета ракета в света, което караше гордо всеки един българин да казва, че определено чакането и многобройните сравнения с Роджър Федерер са си стрували.

Да, но в крайна сметка всичко се срути още през тази година. Нашето момче направи много слаб сезон и в крайна сметка не успя да спечели нито един турнир, а освен това дори не се класира за финалния "Мастърс" в Лондон от който имаше да защитава внушителната цифра от 1500 точки.

Не успя да защити дори трофея в Синсинати, където пак загуби много точки. В крайна сметка това доведе до огромен срив в ранглистата и той финишира годината като 19-а ракета в световния тенис.

Причините? Непостоянство, прекалено високо самочувствие, нервни моменти и така нататък. Истината е, че някогашните очаквания, че българинът може да спечели турнир от "Шлема" са на път да се изпарят като пепел. 

Всички очакваха, че след силните години на Джокович, Федерер и Надал ще дойде ред на българина. Да, ама не! И тримата са далече от своя зенит, макар че Маестрото вече е на 37 години и е започнал 38. 

Как Григор ще се пребори със силния Александър Зверев, който изумява на 21 години? Ами с Хуан Мартин Дел Потро, Марин Чилич, Кей Нишикори, както и един Карен Хачанов, който е абсолютно перде на корта и отупа Джокович на финала в Париж и грабна първи "Мастърс" трофей? 

Истината е, че през миналата година Григор бе облагодетелстван от контузиите на множество топ тенисисти и в крайна сметка дори трябваше да направи повече от това, което направи през 2017 година. Вместро натрупаната увереност от големите трофеи да му помогне, той отново се срина. 

Все па има светлинка в тунела - Агаси влезе в щаба му и ще му помага по пътя към големите титли. Дали това обаче ще подейства? Можем само да се надяваме, предстои да видим. 

Какво добро постигна нашенеца през изминаващата година? 1/2-финал на "Мастърса" в Монте Карло, финал в Ротердам и 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия. Достатъчно ли е? Не, крайно незадоволително за тенисист към когото има толкова големи очаквания. 

Е, все пак новата година идва и ние отново имаме очаквания Гришо да направи големия скок към титлите от "Шлема". Дано с помощта на Агаси да намери верния път, защото има качествата за големи неща, но за момента му липсва постоянството и характера.

Калоян Ангелов, Gol.bg