Ръководството на един от пловдивските футболни грандове официално обяви намерението си да реконструира стадион „Локомотив“ в парк „Лаута“, пише bloombergtv.bg

ПФК „Локомотив Пловдив 1926“ АД представи проекта готовност за ремонт и модернизация на Спортен комплекс „Локомотив“, като и близо 50 дкр. терен в съседство за изграждането на детско-юношеска школа. Очаква се само решението на Общинския съвет в Пловдив, след като концесията бе съгласувана с Общината, Министерски съвет, ДАНС и четирите ресорни министерства. Срокът за концесията се очаква да е за 30 години.

Теренът, който Община Пловдив ще предостави, е зелена площ от 47 дкр. Той е без изградена пътна и техническа инфраструктура. По проект там ще бъдат изградени четири игрища с тревна настилка, четири съблекални, фитнес център, общежитие и спортна зала с игрища с изкуствена трева. Проектът е на архитектурно студио 4+Architects с главен проектант арх. Христо Пелтеков.

Стадион „Локомотив“ ще бъде реновиран така, че да отговаря на 4 категория по правилата на Европейската футболна централа (UEFA). Новият капацитет на трибуните ще е 11 500 седящи места. Предвижда се и козирка, която да покрива до 75% от седалките.

Игрището ще бъде по стандарт 105/68 м. с допълнително разширяване до 10 метра в ширина и дълбочина. Първите редове за зрителите ще са разположение на 10 метра от тревната площ. В проекта се предвижда и изграждането на паркинг за до 770 автомобила. Общата стойност възлиза на 14,6 млн. лева.

Етапите за строеж ще бъдат четири за всяка отделна трибуна, за да може ремонтните дейности да не пречат на нормалното провеждане на спортните събития. За своята по-малко от 40-годишна история стадион „Локомотив“ е претърпявал множество козметични ремонти за отстраняване на редица проблеми с некачествено строителство.

През 2004 г. Северната трибуна е затворена и по-късно бива срутена от съображения за сигурност. Темата с футболните стадиони в Пловдив е от много широк обществен интерес.