Aякс продължава да мечтае за нещо голямо и направи огромна крачка към финала на Шампионската лига, след като победи с 1:0 Тотнъм при визитата си на новия стадион на "шпорите" в Лондон, в първия 1/2-финал между двата тима.

Единственото и победно попадение бе дело на Ван де Беек, който реализира за гостите в 15-ата минута и на практика този гол се оказа достатъчен на холандския колос да стигне до успеха в срещата.

Домакините бяха сериозно окуцяли в предни позиции за този мач заради контузията на головата машина Хари Кейн и наказанието на другата звезда в атаката, в лицето на Хьон Мин Сон, и като цяло отборът не бе убедителен в офанзивен план при тяхното отсъствие.

Не може да не се отбележи, че Спърс получи сериозен удар малко преди почивката заради тежкото мозъчно сътресение, което получи Ян Вертонген и заради което не успя да продължи мача.

Със сигурност в Холандия ще си припомнят за далечната 1995 година, когато Аякс стъпи за последно на европейския връх и е на няколко крачки от големия трофей в турнира. 


Срещата започна като цяло равностойно, като домакините не успяха да наложат превес над своя противник, а амстердамци се държаха достойно на терена през първите минути.

Все пак обаче отборът от Холандия постепенно понатисна противника си и в 15-ата минута стигна до така важното попадение.

Зиех намери на перфектна позиция Ван де Беек, който показа на Лорис, че ще стреля, но се спря. Стражът на Спърс се хвана на номера му и след това играчът на гостите без проблеми вкара топката в далечния ъгъл, за да даде аванс на тима си.

Десетина минути след това халфът на Аякс можеше да вкара второто си попадение в мача и отправи хубав удар, който Лорис успя да спаси с вещина.

Последва обаче страхотен шанс и за Спърс и Фернандо Йорентев в 26-ата минута бе оставен непокрит в наказателното поле на гостите и стреля с глава, но ударът му не намери целта.

Домакините получиха нов много жесток удар, след като в 38-ата минута Вертонген се контузи тежко и бе принудително заменен от Сисоко.

Той се сблъска с Онана и съотборника си Алдервейрелд и получи тежко мозъчно сътресение, като след това бе откаран от медицинския щаб на Спърс извън терена.

Буквално в последните секунди на полувремето Алвервейрелд бе на косъм от изравнителен гол, но с глава прати топката извън очертанията на вратата.

Второто полувреме започна добре за Тотнъм и още след първите секунди от него се стигна до удар на Али, който обаче попадна в ръцете на Онана.

В 48-ата минута обаче гостите бяха много близо до второ попадение, но ударът на Таляфико от 25 метра не намери за малко целта.

Постепенно през следващите минути Спърс показа това, което може и започна да контролира случващото се на терена.

През следващите минути на терена не се случваше нищо интересно и доста изненадващо темпото на игра спадна, макар че важността на мача е меко казано голяма. 

В 77-ата минута Нерес бе на косъм да предреши целия спор, но топката се отклони в страничната греда след неговия удар. 

В минутите до самия край нямаше повече попадения и резултатът се запази.

ТОТНЪМ – АЯКС 0:1
0:1 Ван де Беек 15

Тотнъм: Лорис, Вертонген (39 – Сисоко), Роуз (79 - Дейвис), Алдервейрелд, Трипиър, Санчес, Уаняма, Ериксен, Моура, Али, Йоренте

Аякс: Онана, Блинд, Таляфико, Фелтман, Де Лихт, Шьоне (67 - Мазрауи), Зиех (86 - Хунтелаар), Ван де Беек, Де Йонг, Тадич, Нерес