Бразилия успя да спечели трофея от Копа Америка за девети път в своята история, след като на финала на турнира победи Перу с 3:1.

Така отборът триумфира на домакинския си турнир и в крайна сметка се завоюва един от най-големите трофеи в международни състезания.

За последно „златистите” вдигнаха това отличие през 2007 година, но оттогава имаше голяма суша в която отборът не можеше да го спечели отново.         

Евертон даде аванс на бразилците още в 15-ата минута, а Гереро изравни от дузпа в 44-ата. В третата минута от продължението на първата част Жесус успя да върне аванса на „златистите”.  Крайният резултат в срещата оформи Ричарлисон от дузпа в 90-ата минута.         

Домакините от Бразилия иначе завършиха мача с човек по-малко заради червения картон на Жесус в 70-ата минута.             


Срещата започна с добро темпо, като противникът на „Селесао” стартира изненадващо малко по-активно в мача.

В 15-ата минута обаче все пак бразилците стигнаха до първата по-сериозна опасност в мача и Жесус намери с хубаво центриране Евертон, който прати топката в противниковата врата и в крайна сметка даде аванс на родината си.

Десетина минути след това Коутиньо можеше да удвои аванса на домакините, но ударът му премина покрай гредата.

В 41-ата минута в употреба влезе системата за видеоповторения VAR заради игра с ръка на бразилски футболист в наказателното поле. Дузпа в крайна сметка имаше и три минути след това Гереро я изпълни успешно и изравни резултата.

В третата минута от продължението на първото полувреме обаче все пак „Селесао” отново стигна до аванс, след като Артур намери Жесус, който с хубав удар от няколко метра матира противниковия вратар.

Второто полувреме започна силно за бразилците и в 51-ата минута Коутиньо бе много близо да вкара попадение, но ударът му премина покрай гредата.

Броени минути след това пред Фирмино също се откри отличен шанс, но и неговият удар не намери целта, макар че стреля от нелоша позиция.

В 70-ата минута Бразилия остана с човек по-малко на терена, след като заради груб фаул Жесус бе изгонен с втори жълт и червен картон.

Пет минути след това Валдес бе много близо да изравни за Перу, но ударът му премина на сантиметри покрай страничната греда.

В 88-ата минута Самбрано фаулира Евертон в наказателното поле и реферът отсъди дузпа, а в този случай бе използван VAR. Две минути след това Ричарлисон бе точен от "бялата точка" и на практика оформи крайния резултат.

БРАЗИЛИЯ – ПЕРУ 3:1
1:0 Евертон 15
1:1 Гереро 44 дузпа
2:1 Жесус 45+3
3:1 Ричарлисон 90 дузпа

Бразилия: Алисон, Дани Алвеш, Тиаго Силва, Сандро, Маркиньос, Коутиньо (77 - Милитао), Каземиро, Артур, Фирмино (76 – Ричарлисон), Евертон, Жесус

Перу: Галесе, Самбрано, Адвинсула, Трауко, Абрам, Йотун (78 - Руидиас), Куева, Карийо, Тапия (82 - Гонсалес), Флорес, Гереро