Футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев даде интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV. Нападателят на Локомотив (Пловдив) взе отношение по проблемите в българския футбол, обяви голямата си мечта и повдигна малко завесата на личния си живот.

"Не съм аз човекът, който може да прави генерални изводи, но със сигурност от известно време българският футбол върви в доста сериозна низходяща градация. Може да заключим, че от последното силно поколение, което през 2004 г. участваше на европейско първенство, има една много голяма суша от класни футболисти, каквито в близкото минало имаше“, обяви 31-годишният футболист.

„Европейското представяне на българските клубни отбори, като изключим Лудогорец, който държи фронта, също във всяко едно отношение има отстъпление. Да се надяваме, че в най-близко бъдеще ще има поводи за оптимизъм, защото всяка една нация минава през такива моменти на боледуване. Надявам се в скоро време младите футболисти да започнат да излизат по-рано в чужбина. За мен това е ключът. Колкото повече момчета играят в силни европейски отбори, толкова по-силен ще е националният отбор."

"За един футболист най-голямата чест е да защитава националната фланелка. Имам доста мачове в юношеските формации и знам какво е да играеш за България. Надявам се в най-скоро време да получа шанса да дебютирам. През годините смятам, че е имало периоди, в които съм заслужавал да бъда част от националния отбор, но не съм получавал повиквателна. През 2019 г. я дочаках. За съжаление още не съм дебютирал, така че в краткосрочен план това е най-голямата ми амбиция - да помогна с моите качества националният отбор да изглежда по-добре", разкри Илиев.

"Избирането ми за Футболист №1 за 2019 г. ми донесе изключителна гордост и чест. Наредих се до велики имена в историята на българския футбол и в частност до една от най-големите легенди и икона на нашия клуб - Христо Бонев. Името ми да седи редом до такива величия е много специално. Миналата година беше специална за мен и за любимия ми отбор. Завоювахме първата в историята на клуба купа на България. Освен това отдавна не бяхме играли пред пълен стадион европейски мачове. Във всяко едно отношение 2019 г. беше перфектна за мен и за отбора", категоричен е нападателят.

"През 2004 г. бях на двуседмични проби в Челси. Смятам, че се представих доста добре. Имаше конкретна оферта към мен, към тогавашното ръководство, но, поради една или друга причина, не се стигна до преминаване в Англия. За мен това е изпуснат шанс. Един млад футболист на 16 години и с качества, ако отиде да работи на такова високо ниво, със сигурност има по-голям шанс да направи по-сериозна и голяма кариера. За мое нещастие това не се случи. Търся причините предимно в себе си. Загубих доста години, тъй като не получавах достатъчно игрови минути, което спря по-доброто ми развитие. Със сигурност този шанс, който пропуснах, се отрази на живота ми", съжалява Илиев.

"Много хора смятат, че съм затворен и по-трудно завързвам нови запознанства, но когато се опозная с някого и го приема за по-близък ставам доста отворен и показвам същината си. Със съпругата ми сме заедно от 11 години. Женени сме от 2,5 години. Синът ни е на 2 години. Те са най-голямото ми щастие. Всяка свободна минута гледам да я прекарвам с него, защото покрай лагери и пътувания, ценното време със семейството е доста кратко", завърши Димитър Илиев.