Баскетболистите на Русия станаха за огромен резил на европейското първенство в Словения.

Без някои водещи фигури те загубиха първите си два мача, но днес стигнаха дъното, като паднаха и от считания за пълен аутсайдер тим на Швеция, при това с 62:81.

Успехът е втори в цялата история на скандинавците на еврофинали, като предишния бе преди 20 години и то отново срещу Русия, когато победата дойде след 100:92.  След третото поражение руският тим има само теоритични шансове да се класира за втората фаза.

Серия от 16:3 даде аванс на шведите от 50:38 в  третата част, а в последната тимът завърши двубоя със серия от 25:8, за да нанесе тежката загуба на съперник. Джефри Тейлър с 25 и Йонас Йеребко с 22 точки бяха най-полезни за победителите, които с баланс 1-2 запазиха шансове да продължат напред.

В друг мач европейският шампион Испания се върна на победния път след 60:39 срещу Чехия. Чехите успяха едва в 25% от изстрелите си от игра, което ги обрече на тежка загуба. Руди Фернандес отбеляза 14 точки за иберийците, които с баланс 2-1, докато въпреки загубата Чехия е с 1-2 и има шансове да продължи напред.

В други срещи Италия постигна трети пореден успех след 62:44 над Финландия, за която това бе първо поражение. Хърватия пък пропиля аванс от 20 точки преди все пак да победи Полша със 74:70. Така тимът е с баланс 2-1, докато поляците са на път да се сбогуват с турнира, тъй като са 0-3.