Приказката за Наполи в Шампионската Лига продължава. След като изхвърлиха от турнира лидера във Висшата Лига Манчестър Сити, сега неаполитанците са на път да направят същото и с Челси.

В първи мач от осминафиналите на турнира италианският тим обърна лондончаните с 3:1 на своя стадион "Сао Паоло".

Челси откри резултата противно на логиката на игра чрез Хуан Мата в 28-та минута. Домакините обаче тотално надиграха съперника си и заслужено обърнаха резултата още до почивката чрез Лавеци и Кавани.

След почивката същите двама футболисти изработиха и третия гол, а до края на мача Наполи можеше да вкара дори и четвърто попадение.

До такова обаче не се стигна и Челси запазва шансове за реванша след две седмици на "Стамфорд Бридж". Не се знае обаче дали дотогава мениджърът на отбора Андре Вилаш-Боаш все още ще е начело на отбора. Това бе 5 пореден мач за Челси без победа и всички очакват търпението на Роман Абрамович да се изчерпа.





Голямата новина преди мача в състава на Челси бе отсъствието на капитана Джон Тери, който претърпя операция на коляното и ще бъде аут за около 2 месеца. Статистиката пък показваше, че от 13-те мача досега, в които Тери е отсъствал в Шампионската Лига, Челси няма загуба при 8 победи и 5 равенства. На своя страна пък Наполи имаше факта, че в двата мача, в които отборът бе воден от помощника на наказания Валтер Мадзари - Николо Фрусталупи, Наполи записа две победи.

Мачът започна равностойно, но в 10-та минута Наполи пръв стигна до стопроцентово положение за гол. Тогава Гьокан Инлер изведе Единсон Кавани зад защитата и уругваецът нанесе остър удар по земя, но Петър Чех направи страхотно спасяване с крак.

На другия край на терена вратарят на Наполи Морган де Санктис действа доста по-разсеяно и негово неразчетено излизане за малко да позволи на Малуда да вкара на опразнена мрежа.

Петър Чех продължи да впечатлява с изявите си и спаси диагонален удар на излезлия срещу него Маджио.

Наполи бе по-активният отбор в офанзивен план, но ужасна грешка на Паоло Канаваро доведе до гол за Челси в 28-та минута. Тогава капитанът на Наполи изчисти много нескопосано една топка и така тя дойде на волето на излезлия сам срещу вратаря Мата, който просто трябваше да я засече в мрежата.

Грешките в играта на домакините продължиха и Де Санктис пак не разчете излизането си при центриране от корнер, което позволи на Давид Луис да засече с глава под носа му, но защитникът на Челси не уцели вратата.

Преди обаче някоя от многото грешки на италианците да доведе до втори гол, Наполи се върна в мача с изравнителен гол. Той бе дело на Есекиел Лавеци, който с много прецизен фалцов удар от границата на наказателното поле завъртя топката точно до гредата. Това бе и първият гол за Лавеци в Шампионската Лига.

В 40-та минута Челси можеше да възобнови преднината си, когато Рамиреш финтира съперник и излезе на чиста стрелкова позиция фронтално срещу вратаря, но от петнайсетина метра би над вратата.

Точно в края на първото полувреме, в даденото от съдията допълнително време, Наполи шокира Челси с втори гол. Той падна след дълго центриране към далечната греда, където Кавани се пребори с Иванович и засече топката с тяло в мрежата. Дори и на повторението бе трудно да се прецени дали уругваецът игра с рамо, с гърди или дори с ръка. Това бе гол номер 12 за Кавани за последните два сезона в европейските турнири, което е точно половината от общо 24-те гола на отбора.

В последните секунди драмата можеше да стане пълна, тъй като Иванович тръгна на страхотен солов рейд и дори навлезе на стрелкова позиция в наказателното поле, но се забави с частица от секундата с изстрела и двама защитници се хвърлиха в краката му.

И второто полувреме бе не по-малко интересно от първото. Челси започна амбицирано и за кратко имаше леко преимущество, но Наполи пропусна невероятно положение за трети гол. В 54-та минута при контраатака Кавани подаде на Лавеци на чиста позиция, но аржентинецът стреля неточно покрай вратата.

Челси отговори с удар от въздуха на Хуан Мата, но топката тупна на земята и загуби скорост, след което Де Санктис спокойно улови. В следващата минута и Малуда отправи удар от воле, в този случай от сравнително малък ъгъл и топката срещна тялото на защитник.

Натискът на англичаните обаче се засилваше. Малуда даде страхотен извеждащ пас към Дидие Дрогба и нападателят овладя на гърди в наказателното поле, но в решителния миг преди да стреля Ароника се хвърли и чукна топката в корнер. След центрирането от ъгловия удар Гари Кейхил засече с глава, но топката мина покрай гредата.

Вместо обаче Челси да вкара, нелепо недоразумение в защита доведе до трети гол за Наполи. В 64-та минута Давид Луис не успя да пресече далечно центриране към Кавани, а междувременно пък Петър Чех излезе неразчетено към уругваеца. Съответно Кавани овладя топката, поднесе я настрани към връхлитащия Лавеци и той с удар от десетина метра опъна опразнената от Чех мрежа.

Мениджърът на лондончани Андре Вилаш-Боаш реагира, като пусна в игра Лампард и Есиен на мястото на Мейрелеш и Малуда. Това обаче не донесе кой знае каква острота в играта на отбора.

В 81-та минута Наполи бе на косъм и от 4-ти гол. Тогава Кавани изведе добре Хамшик в наказателното поле, словакът финтира защитник и поднесе успоредно на вратата на Маджио, който стреля към незащитената от Чех мрежа, но защитник изби от голинията.

Едва към края на мача Челси се активизира леко и първо Дидие Дрогба засече неточно едно ниско центриране, макар и от трудна позиция. В последната ситуация пък Франк Лампард нанесе плътен удар от дистанция, но Де Санктис спокойно улови.

Наполи - Челси 3:1

0:1 Мата 28
1:1 Лавеци 38
2:1 Кавани 46
3:1 Лавеци 64


Наполи: Де Санктис, Ароника, Кампаняро, Сунига, Канаваро, Маджио, Гаргано, Хамшик, Инлер, Лавеци (74 Джемаили), Кавани

Челси: Чех, Иванович, Давид Луис, Кейхил, Босингва (12 Ашли Коул), Рамиреш, Мейрелеш (70 Есиен), Малуда (70 Лампард), Мата, Стъридж, Дрогба