Тодор Батков-младши даде интервю за „Блиц“, в което коментира актуалностите около отбора на сърцето си – Левски.

Младият бизнесмен каза мнението си за Наско Сираков и новият треньор Станислав Генчев, а също така не пропусна да каже какво мисли и за Станимир Стоилов.

– Тодор, кога за последно ходи на мач на Левски?

– На мача във Франкфурт срещу Айнтрахт. Гледам по телевизията, но нямам особено желание да ходя на мачовете.

– Защо?

– Типично по български – ако имаше световно първенство по делене, щяхме да сме номер 1 по дефиниция. За пореден път делението в Левски е огромно. Групички, лагери по интереси, футболът страда от това. Продължаваме да работим по старата схема – купуват се ментета от чужбина, на които им се дават едни големи пари, после за да се продадат навън и всеки по веригата да си гушне комисионна. А в същото време имаме страхотни деца в школата. Последните месеци като гледах мачове от нашето първенство, който и двубой да пусна, имаше двама-трима юноши на Левски в отборите. Как пък никой не остана да играе в Левски?

- Каква е причината?

– Причината е, че Левски не се управлява безкористно. Има мениджърски интереси, интереси на спонсора, интереси на феновете… И в крайна сметка в едно такова дружество, което е с идеална цел, когато всеки дърпа чергичката към себе си, в един момент чергата се къса.

– Ти беше първият, който извади наяве заплатата на Станимир Стоилов от 30 000 евро. Защо?

– Да, беше толкова, и взе 100 хиляди лева бонус за спечелената Купа на България.

– Смяташ ли обаче, че тези пари са незаслужено на базата на това, че той създаде доста футболисти, които след това струват милиони?

– Никога не съм казвал, че са незаслужени. Така се е договорил, толкова пари взима, жив и здрав да е. В крайна сметка той показа, че като треньор е кадърен. Като треньор не го коментирам. Има все пак успехи и в чужбина – в Астана и в Гьозтепе. Причината да обявя тези факти тогава беше, че буквално ми стана смешно как той застана и с цялата си наглост каза „Аз дойдох да спасявам“, „Аз съм вашият спасител“. Спасителите обикновено спасяват, не идват на работа на трудов договор и да вземат дебелите пачки.

– Но той донесе купа на Левски.

– Разбира се, но нека да си каже „Аз дойдох да вдигна Левски, да го направя пак силен отбор и да си взема своето“. Нормално, справедливо е, всеки работи за пари, никой не е длъжен да работи безплатно. Но да не го изкарва все едно той е голямата жертва и е направил някакъв голям жест. Защото да не забравяме, че ако не беше Левски, Мъри щеше да лови риба в Хасково в момента.

– Споделяш ли възгласите на голяма част на публиката на Левски, които искат Сираков да е вън от клуба?

– Сираков в момента няма алтернатива. В крайна сметка – добър, лош, хубав, грозен, той е човек с морал и с принципи, и никога не би допуснал Левски да бъде заличен.

– От вторник начело на Левски бе назначен Станислав Генчев. Мнението ти за него?

– Новият треньор е млад, талантлив и нахъсан. Винаги съм харесвал Станислав Генчев! Убеден съм, че той ще направи необходимите реформи в клуба!