Отношенията между Фернандо Алонсо и Ферари продължават да се обтягат. По време на квалификацията за Гран При на Италия на пистата Монца испанецът си позволи доста остри думи към тима.

Скудерията пробва нестандартна стратегия като пусна Фелипе Маса да кара непосредствено пред Алонсо, за да може вторият да се възползва от въздушната струя на съотборника си. Това обаче не даде очакваните резултати и според Жан Алези Алонсо определил тактиката като "глупава".

При едно от излизанията му на пистата пък испанецът се ядоса от това, че Нико Росберг мина пред него преди той да излезе от бокса. "Значи ще го оставим да мине. Вие наистина сте гении момчета", бе неговият коментар при ситуацията.

По-късно Алонсо опита да омаловажи коментарите си по радиото, заявявайки, че е доволен от развоя на квалификацията.

"Съобщенията бяха разбрани погрешно, както често става, когато човек не е опознал нещата лично. Думата "гении" се отнасяше за факта, че можеше да сме пред Росберг, но това не трябва да повдига съмнения относно перфектната работа от целия отбор", коментира Алонсо в официално изявление на Ферари.

По време на последната обиколка пък Алонсо се оплака, че Фелипе Маса кара прекалено далеч отпред. Въпреки това испанецът заяви, че стратегията с каране един зад друг е била успешна.

"Беше перфектно. Планирахме Маса да е малко пред мен и той ми помагаше на правите. Спечелих допълнителна една десета или нещо такова благодарение на него", обясни Алонсо.

"Квалификацията беше много добра за нас. Най-накрая, след няколко квалификации, в които не бяхме много добри, сега се борехме с лидерите".

"По радиото казах, че Фелипе е много напред, така че те го забавиха малко и започнахме последния опит на същата дистанция, както обикновено".

"Не излъчиха последното съобщения, когато благодарих на Фелипе и целия отбор".

"Заради Жан-Ерик Верн се оказахме прекалено далеч един от друг, така че казах по радиото. И Фелипе ме изчака на Параболика, за да мога да направя обиколката малко или много на същата дистанция".

"Така че трябва да благодаря на Фелипе. Направихме го в Q1 и Q2, а накрая проработи и в Q3".

Въпреки оправданията, инцидентите между Алонсо и Ферари започват да зачестяват. Преди два месеца испанецът започна всичко, като намекна, че би искал да премине в Ред Бул, за да се бори за титлата. След това пък критиките му към формата на Ферари предизвикаха негодувание в отбора.