Марчело Липи е на път да влезе в историята, като спечели още една Шампионска лига. Но не тази в Европа, а на Азия. Италианският треньор класира своя Гуангжу Евъргранде на финала в азиатското издание на надпреварата. Вчера китайския отбор разби 4:0 японския Кашива Рейсол в реванша от полуфиналите.

Гуангжу отива на финала с общ резултат 8:1 от двата мача срещу Кашива. Победата бе отпразнувана като двойна в Китай, защото идва срещу отбор от големия съперник на страната в Азия - Япония.

Сега на пътя на Липи и отбора му към трофея стои корейския Сеул, който отстрани иранския Естегалал на полуфиналите. Финала в азиатската Шампионска лига е в два мача. Първият е на 25 октомври в Сеул, а реванша - на 8 ноември.

Ако Липи триумфира във финала, ще стане първия треньор в историята, който е печелил световната титла и Шампионската лига на два различни континента. Освен това италианеца съвсем скоро може да добави към визитката си и титлата на Китай.

Гуангжу се нуждае само от една точка срещу Шандон в неделя, за да триумфира като шампион. Именно Шандон е отбора, който преследва тима на Липи, но има 11 точки по-малко с мач повече. Липи може да направи и требъл този сезон, защото отбора му е на полуфинал за Купата на Китай.

Заради доброто представяне на италианеца, от китайската федерация се опитват да го убедят да поеме националния тим на страната.