Фулъм измъкна жизненоважна победа с 1:0 над Стоук Сити в мач от 7-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Крейвън Котидж".

Единственият гол в мача вкара Дарън Бент в средата на второто полувреме. Димитър Бербатов започна като титуляр, но бе заменен през втората част именно от Бент.

"Грънчарите" бяха по-активният отбор през по-голямата част от мача, но така и не създадоха чисто голово положение, докато "Котиджърс" имаха шанс да оползотворят практически единствената си възможност.

Благодарение на успеха Фулъм се измъкна от зоната на изпадащите, изпреварвайки Уест Хям. "Чуковете" играят своя мач от кръга утре, като гост на Тотнъм



Още от самото начало Стоук Сити взе инициативата и пренесе играта в половината на Фулъм. В средата на полувремето гостите имаха плахи претенции за дузпа заради закъсняло влизане на Филип Сендерос срещу Стивън Айрлънд, при което той не достигна топката, но и халфът на Стоук определено преигра.

Малко след това обаче "Грънчарите" имаха всички основания да искат наказателен удар. Джонатан Уолтърс се откъсна зад защитата и навлезе в наказателното поле фронтално срещу вратаря. Фернандо Аморебиета през цялото време се опитваше да го задържи отзад, но накрая се залитна и падайки спъна отзад играча на Стоук. Странно защо обаче съдията реши да отсъди фаул извън наказателното поле за дърпането, при положение че бе оставил играта да се развива до събарянето на Уолтърс.

При друга ситуация след центриране от корнер Роберт Хут засече с глава, но защитник изби от голлинията.

В последните минути на полувремето и Фулъм се активизира и в самия край на свой ред имаше напълно основателни претенции за дузпа, тъй като Брайън Руис бе спънат от защитник на границата на пеналта. При тази ситуация нямаше непосредствена голова опасност и може би това накара съдията да замълчи.

След почивката и Димитър Бербатов опита да спечели дузпа, тъй като бе хванат отзад от Хут в наказателното поле, но интервенцията на защитника не бе прекалено остра и съответно падането на Бербатов изглеждаше умишлено от негова страна.

Силен удар на Марко Арнаутович от границата на наказателното поле бе спасен с плонж от Стокдейл, а малко след това австриецът бе спрян с неправилно отсъждане на засада.

В средата на второто полувреме Бербатов получи лека контузия и бе заменен от Дарън Бент.

Постепенно натискът на Стоук се увеличи и гостите имаха страхотна възможност за гол в 68-та минута, когато Стивън Айрлънд стреля от воле от не повече от 10 метра от вратата, но прати топката встрани.

Фулъм бе доволен само да се отбранява, но в 83-та минута изненадващо стигна до гол. Касами опита удар извън наказателното поле, който нямаше да представлява никаква опасност за вратаря. Топката обаче рикошира в защитник и се насочи към Дарън Бент в наказателното поле. Той показа добро докосване, за да я овладее, след това финтира хвърлил се пред него защитник и накрая от 6 метра вкара на празна мрежа.

В допълнителното време домакините можеха да вкарат втори гол. Касами проби по крилото и този път напълно целенасочено центрира по земя към Дарън Бент, той овладя топката и отново опита да финтира защитник на пет метра пред вратата, но този път не му се получи.

Фулъм - Стоук Сити 1:0

1:0 Бент 83

Фулъм: 
Стокдейл, Аморебиета, Ритер, Сендерос, Хангеланд (45 Ричардсън), Касами, Карагунис (60 Боатенг), Дъф, Сидуел, Руис (60 Бент)

Стоук:
Бегович, Камерън, Шоукрос, Хут, Питерс, Уолтърс (84 Крауч), Айрлънд, Уилсън (59 Уилън), Етерингтън (63 Асаиди), Н'Зонзи, Арнаутович