В сряда вечерта се случи нов финансов трус в Левски. Този път той не бе с голям магнитуд, по скалата на Сираков футболните сеизмолози биха отчели – без щети и сериозни разрушения. Сините рядко оставят извън Европа след мач, в който не са участвали пряко, както се случи сега с Лудогорец и Ботев Пловдив. Но пък цял сезон методично и бавно си постилаха килимчето, което сега бе издърпано под краката им от финалистите за купата.

Още една цел на Наско Сираков остана неизпълнена. Финансовите и инфраструктурните анонси, някои със статут на обещания няма да му ги броим сега, но това с Европа и лято 2024 влиза в досието му на мажоритарен собственик с печат „неизпълнено“. От „Господари на ефира“ щяха да му връчат един Златен скункс за цялостно творчество, защото, освен че засега не показва наличие на възможности да изправи Левски спортно-технически на крака, му липсва и късмет.

Синята част на България рязко остана извън Шенген по въздух, земя и суша за още поне една година и като че ли отнемането на емоциите от международни мачове е по-лошо от потенциалните финансови загуби от неучастието на Левски в европейските турнири. Помним го онова сираковото – нямаме работа в Европа след като не разполагаме с отбор за там. А сега случаят е точно такъв, но без Наско да го предизвика и без да го очаква.

“Изключително важно за всички в Левски e да се класираме. Ще направим всичко възможно. Миналата година имахме между 4-5 милиона лева приходи от Европа. При всички положения ще е сериозен финансов удар, ако не се класираме, но ще се справим. Сега трябва да изпадаме в някакви хипотези. Ако дойде този момент, ще го коментираме как ще се справим. Голям удар ще е, ако не се класираме“, заяви през април Сираков. Е, този момент дойде. Добре ще е сега той да излезе и да каже на феновете как ще се действа занапред, защото в най-голяма степен споменатите милиони се дължат благодарение именно на привържениците, които пълнеха стадиона и носеха отлични постъпления. Да, сините отнесоха и сериозни глоби от УЕФА, но това не трябва да променя общата картинка.

Сините за 10-и път в историята си ще останат без участие в континенталните надпревари и за първи от две години – в това число влиза и сезон 1985/86, когато столичани са в Интертото, а този турнир не влиза в официалните статистики, пише Тема спорт. Тогава Левски е принуден да играе там заради злополучния финал за Купата на България срещу ЦСКА на 19 1985 година, след който двата тима са разформировани. За първи път сините участват на европейската сцена през сезон 1965/66, когато за КЕШ е отстранен шведският Юргорден, но на следващото стъпало са отстранени от Бенфика. От тогава до сега само девет пъти (1966/67; 1968/69; 1973/74; 1985/1986; 1990/91, 2014/15, 2015/16, 2020/21, 2021/22) столичани са оставали без излаз в Европа, а следващата кампания ще бъде под №10.

Веднага може да се прогнозира, че ще настъпи сериозно отстъпление от страна на феновете по трибуните, защото мачовете на континента носят друга емоция, много по-различна от тази на вътрешната сцена. Това води до финансови загуби от закупуването на билети, абонаментни карти и т.н. Как ще реагира ръководството на това? Но нека завърши сезонът, който ще бъде завършен от Левски с три мача за здраве начело с тръгващия си Николай Костов, а дано отговорните фактори на „Герена“ намерят за добре да споделят стратегията си с варианта без постъпленията от евротурнирите.

Снимка: Lap.bg