Галерия

Левски и Лудогорец направиха страхотно дерби, въпреки че не си вкараха гол пред 15 000 зрители на "Герена" в отложен мач от 1-ия кръг на Първа лига. Сблъсъкът в София обаче беше изпълнен с напечени положения и не чак толкова много голови ситуации.


През първото полувреме отборите пропуснаха по два добри шанса да открият резултата, а след половин час игра Натанаел удари с ръка Антонио Вутов по лицето, но получи само жълт картон. 5 минути по-късно пък Божидар Митрев беше изгонен директно от съдията Никола Попов за игра с ръка извън наказателното поле.

След почивката Левски очаквано се прибра в защита и игра много дисциплинирано в задни позиции, а в 80-ата минута и Сисиньо беше изгонен за бутане в гръб срещу Жорди Гомес. До края не падна гол и срещата завърши 0:0. Така Левски продължава да няма допуснато попадение под ръководството на Делио Роси, но победната серия на италианеца приключи. Лудогорец пък записа второ поредно равенство след изненадващото 1:1 с Пирин в Разград миналия кръг.

В класирането Левски събра 14 точки и се изкачи на 3-то място. Шампионите са с 15 т., на една зад лидера ЦСКА-София.


Изненади в стартовите състави нямаше, като всичко нови попълнения на двата отбора не започнаха мача – Холмар Ейолфсон и Антъни Белмонт за домакините останаха на пейката, а Рафаел Форстър от гостите отпадна от групата.

Сблъсъкът започна нервно и изобилстваше с фаулове в атака. В началните минути Лудогорец владееше повече топката, докато Левски игра по-прибрано. Първото опасно положение дойде в 7-ата минута и беше пред вратата на Божидар Митрев. Сисиньо проби отдясно и центрира в наказателното поле, където Абел Анисе засече с глава. Топката срещна тялото на Милош Цветкович и попадна във Вандерсон, който от непосредствена близост не уцели вратата.

В следващите минути гостите продължиха да бъдат по-активни и залагаха основно на атаки по фланговете, най-вече през зоната на Иван Горанов. "Сините" пък разчитаха на контри чрез дълги извеждащи подавания на Жорди Гомес към Жуниор Мапуку. При едно от тях юношата на Барселона разкъса защитата на "орлите" и нападателят се озова сам срещу Ренан. Вратарят беше преодолян, но в последния момент Игор Пластун с чудесна намеса изби кълбото от краката на Черната сила.

После дербито се поуспокои и в средата на полувремето Върджил Мисиджан пробва далечен удар, който попадна право в ръцете на Митрев. Малко след това вратарят едва не се превърна в грешник. При центриране от корнер, капитанът на Левски увисна, което позволи на Пластун да засече от близка дистанция, но топката срещна ръката на Абел Анисе. Домакините отговориха с прекрасен пас на Обертан към Макупу, който овладя на гърди и стреля от малък ъгъл, но Ренан изби.

Така се стигна до 35-ата минута, когато Митрев беше изгонен с директен червен картон и напусна терена със сълзи на очите. Вандерсон беше изведен сам срещу него, стражът напусна наказателното поле, за да пресече паса, но игра с ръка и не остави друг избор на съдията Никола Попов освен да го прати под душовете. На негово място влезе дебютантът Александър Любенов, а Мапуку беше замененият футболист. От последвалия фаул на опасна позиция Натанаел нацели стената.

До края на полувремето Любенов спаси фалцов изстрел на Мисиджан точно под горната греда, а Левски поиска дузпа за игра с ръка на Пластун в наказателното поле, но такава не беше отсъдена. Повторенията показаха, че защитникът на разградчани е играл чисто. Втората част логично започна с натиск на Лудогорец, докато столичани се прибраха в своята половина.

Пред Жоао Пауло се откриха две добри възможности да открие резултата, но първият му удар излезе в аут, а вторият беше спокойно уловен от Любенов. В 57-ата минута Анисе нанесе тежък удар от границата на пеналта, получи се рикошет е крака на Давид Яблонски и топката мина на опасна близост от целта. В 70-ата минута Левски организира първата си добра контра, при която Обертан стреля от малък ъгъл към далечната греда, но в аут.

10 минути преди края и Сисиньо беше изгонен с директен червен картон за бутане в гръб срещу Гомес. Този епизод даде надежди на Левски и малко по-късно Горанов центрира на далечната греда, Антонио Вутов се извиси във въздуха и засече с глава, но Ренан с перфектна намеса изби. До края не падна гол и мачът завърши 0:0.

Левски – Лудогорец 0:0

Левски: 21. Божидар Митрев, 19. Милош Цветкович, 3. Димитър Пиргов, 28. Давид Яблонски, 4. Иван Горанов, 71. Васил Панайотов, 13. Жорди Гомес, 15. Роман Прохазка, 8. Антонио Вутов, 32. Габриел Обертан (87-Буш),10. Жуниор Мапуку (37-Любенов)
Треньор: Делио Роси

Лудогорец: 33. Ренан, 4. Сисиньо, 32. Игор Пластун, 30. Козмин Моци, 6. Натанаел, 12. Абел Анисе, 18. Светослав Дяков, 93. Върджил Мисиджан (9-Лукоки), 84. Марселиньо (81-Саша), 88. Вандерсон, 37. Жоао Пауло (57-Кешеру)
Треньор: Димитър Димитров

София, ст.: "Георги Аспарухов", 15 000 зрители
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Прохазка, Цветкович (Левски); Анисе, Натанаел, Дяков (Лудогорец)
Червен картон: Митрев 35' (Левски); Сисиньо 80' (Лудогорец)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=541484cd4c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>