Левски постигна трудна победа с 2:0 над Септември в мач от 9-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "VIVACOM Арена Георги Аспарухов".

Давид Яблонски откри резултата в 44-ата минута след асистенция на Габриел Обертан. Френската звезда на "сините" за сетен път беше над всички и създаде най-интересните положения. В 89-ата минута бившият футболист на Манчестър Юнайтед вкара и първия си гол за "сините" след страхотна солова акция..

Преди попадението на Яблонски гостите имаха сериозни претенции за дузпа за игра с ръка на чеха в наказателното поле след удар на Мартин Тошев, но претенциите и не бяха уважени от главния съдия Ангел Ангелов. Като цяло Септември даде сериозен отпор на Левски и можеше да стигне до точка. Дебют за домакините в края направи новото попълнение Антъни Белмонт.

В класирането Левски събра 17 т. и е на две зад лидера ЦСКА и една зад Лудогорец, които са с мач по-малко. Септември остава на 12-та позиция със 7 т.


В отсъствието на контузения Жуниор Мапуку, атаката на Левски поведе Серджиу Буш. Капитанът Божидар Митрев се завърна на вратата, а последните нови попълнения Холмар Ейолфсон, Антъни Белмонт и Жерсон Кабрал останаха на пейката. Мартин Тошев започна в предни позиции за Септември, а капитанът Борислав Галчев също беше титуляр за гостите.

Мачът на "Герена" изненадващо започна с по-активна игра на Септември, която обаче не се изрази с чисти положения пред Митрев. В следващите минути играта се изравни и в средата на полувремето напечените моменти пред двете врати започнаха да следват един след друг. Първо най-добрият на терена Габриел Обертан намери Давид Яблонски на чиста позиция, но ударът на чешкия защитник беше блокиран.

В 26-ата минута бившият футболист на Манчестър Юнайтед за сетен път демонстрира феноменалната си за Първа лига класа. Той проби, Янко Сандански му открадна топката, но французинът си я върна. Обертан продължи към Милош Цветкович, който беше на чиста позиция, но мерникът му изневери. 120 секунди по-късно звездата на Левски стреля от малък ъгъл, но Янко Георгиев спаси.

След половин час игра Септември създаде първото си сериозно положения в столичното дерби. Мартин Тошев изведе Ишмаел Байду очи в очи с Митрев, но вратарят предвидливо излезе и с части от секундата успя да изпревари нападателя. 5 минути по-късно Цветкович центрира от фланга, Серджиу Буш засече с глава от вратарското поле, но малко над целта. После Обертан шутира по диагонала, но отново Георгиев изби.

В 40-ата минута дойде най-спорният момент в мача. Тогава Тошев засече от движение, топката летеше към вратата, но се отби в ръката на Яблонски и главният съдия Ангел Ангелов реши, че няма дузпа и отсъди корнер. Решението му беше прието с бурни протести от гостите, но реферът остана непреклонен. В 44-ата минута Левски поведе, след като Жорди Гомес центрира от корнер и Яблонски с чудесно изпълнение с глава вкара третия си гол през сезона – 1:0 за Левски!

5 минути след почивката Обертан отново развинти гостите и с пас по земя намери Роман Прохазка на далечната греда, но той не нанесе хубав изстрел. Малко след това френският ас на "сините" изведе Буш по диагонала, бившият голмайстор на ЦСКА стреля от движение, но Георгиев спаси. До края мачът стана доста скучен, но в 89-ата минута Обертан мина като на парад през трима съперници и с бомбен удар оформи крайното 2:0. 

Левски – Септември 2:0

Голмайстори: 1:0 Яблонски (44), 2:0 Обертан (89)

Левски: 21. Митрев, 19. Цветкович, 28. Яблонски, 3. Пиргов, 4. Горанов, 13. Гомес, 71. Панайотов, 15. Прохазка, 32. Обертан (90-Белмонт), 8. Вутов, 9. Буш (79-Мапуку)
Треньор: Делио Роси

Септември: 21. Георгиев, 22. Стоичков, 13. Траянов, 15. Добрев, 2. Предев, 14. Сандански (84-Калоянов), 8. Галчев, 7. Тилев (57-Патрик), 19. Гади (76-Костадинов), 20. Байду, 9. Тошев
Треньор: Николай Митов

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Ангел Ангелов
Жълти картони: Гомес, Панайотов (Левски); Сандански, Галчев (Септември)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=bfe29e7c5c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>