След като преди два сезона автоголове на съперниците на Манчестър Юнайтед бяха вторият най-висок източник на попадения за клуба, изглежда че този сезон ситуацията може да се повтори.

Именно автогол на Уест Бромич в 81-та минута донесе победата на "Червените дяволи" с 2:1 в гостуването на "Дъ Хоутърнс" в мач от първия кръг на английската Висша Лига.

Преди това Уейн Руни откри още в началото на първото полувреме, но неубедителна намеса на Давид де Хеа позволи на домакините да изравнят преди почивката.

Макар да доминираха през първото полувреме, шампионите на Англия бяха доста неубедителни след почивката и така изглеждаше, че и те ще завършат при равенство, подобно на Арсенал, Ливърпул и Челси. Тогава обаче дойде на Ашли Йънг, когато той центрира остро и след двоен рикошет топката влезе в мрежата.

Димитър Бербатов започна мача на резервната скамейка и влезе в игра през второто полувреме. Митко се отчете и с подаването към Ашли Йънг, след което падна гола.





Сър Алекс Фъргюсън бе пуснал в титулярния състав новите попълнения Давид де Хеа и Ашли Йънг, докато Фил Джоунс бе резерва. Низвергнатия през миналия сезон Нани също бе титуляр, но Димитър Бербатов бе на пейката и вместо него партньор на Уейн Руни в атака бе Дани Уелбек. На пейката бяха още Райън Гигс и Джи-Сун Парк.

Още в 3-та минута Уелбек имаше добро положение след центриране от фаул, но не успя да засече топката на 2 метра пред вратата.

Уест Бромич обаче отвърна подобаващо. Първо Пол Шарнър опита да изненада Де Хеа с хитър далечен удар, но топката мина близо до сглобката на гредите. След това домакините стигнаха и до два корнера, без обаче да има удар към вратата.

Юнайтед обаче изобщо не бе притеснен от този лек натиск и на свой ред реагира, като откри резултата в 12-та минута. Голът падна след образцова триходова комбинация между Фабио, Уейн Руни и Ашли Йънг. Накрая бившото крило на Астън Вила поднесе топката на Руни пред наказателното поле и нападателят я обработи добре, преди да стреля под крака на защитник в далечния ъгъл.

Руни явно се намираше в отлична форма и две минути по-късно направи индивидуален пробив, който завърши с нов силен изстрел, но този път той не бе толкова точен.

В 22-та минута Юнайтед трябваше да води с 2:0, но Нани направи невероятен пропуск. Гостите направиха много хубава бърза атака на едно докосване, като Руни и Уелбек комбинираха, за да поднесат топката на непокрития португалец на точката на дузпата. Той обаче стреля много лошо над вратата.

Седем минути по-късно Нани направи нов пропуск, след като Бен Фостър не улови топката след центриране от корнер и тя дойде към португалеца, но той от въздуха стреля над вратата.

Постепенно офанзивата на Юнайтед намаля и дойде ред събитията да се пренесат пред вратата на Давид де Хеа. Точно новото попълнение на "Червените дяволи" се превърна от герой в грешник в разстояние на само две минути.

Първо испанецът спаси по страхотен начин удар от упор на Пол Шарнър. В 37-та минута обаче Де Хеа пусна много лек гол. Шей Лонг финтира съперник в наказателното поле и след това отправи диагонален удар по земя, който бе много лек. Изглеждаше, че Де Хеа няма да има проблеми да спаси, но закъсня с реакцията си и така топката мина под плонжа му.

Минута преди края на полувремето Чой опита да изненада Де Хеа, като от позиция за центриране отправи диагонален удар във вратата, но този път испанецът внимаваше и изби с една ръка.

Второто полувреме не започна добре за Манчестър Юнайтед, тъй като при опит да блокира опасен удар на съперник Неманя Видич се контузи и трябваше да бъде принудително заменен от Джони Еванс.

В нападение нещата също не бяха добре и остротата от първото полувреме липсваше в атаките на гостите. Затова Сър Алекс Фъргюсън реши да освежи нападението, като пусна Димитър Бербатов вместо Дани Уелбек.

Нещата станаха още по-притеснителни за Юнайтед четвърт час преди края, тъй като и другият централен бранител - Рио Фърдинанд се контузи и напусна терена, заменен от новото попълнение Фил Джоунс.

Уест Бромич използва това и се активизира. Домакините изнесоха играта пред вратата на Юнайтед, но така и не стигнаха до голово положение.

Гостите също не можеха да създадат чисто голово положение, но дори и без такова стигнаха до гол след голяма доза късмет. Димитър Бербатов подаде на Ашли Йънг в лявата зона на наказателното поле. Той напредна на скорост и пробва прострелно центриране, но топката рикошира последователно в двама защитници и влетя в мрежата пред погледа на безпомощния Фостър.



Уест Бромич - Манчестър Юнайтед 1:2

0:1 Руни 13
1:1 Лонг 37
1:2 Рийд 81. а.г.


Уест Бромич: Фостър, Олсон, Шори, Тамаш, Чои, Морисън, Брънт, Рийд, Мулумбу, Шарнър, Лонг

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Видич (52 Еванс), Фърдинанд (76 Джоунс), Фабио, Андерсон, Клевърли, Нани, Йънг, Руни, Уелбек (65 Бербатов)