Гари Линекер беше невероятен играч, когото помня добре с хубавите голове. Сега бившият нападател на Англия е и прекрасен водещ на предаването "Мач ъф дъ дей" по Би Би Си. Освен всичко друго той притежава чудесно чувство за хумор. Който го следва в "Туитър" знае добре за какво става въпрос.


Вчера Линекер за пореден път използва хумор докато Стоук Сити водеше на "Олд Трафорд" срещу Манчестър Юнайтед с 2:1. Там, където Грънчарите нямаха победа 34 години. Изглеждаше, че след като Уест Бромич победи на "Олд Трафорд" като гост за първи път в ерата на Висшата лига преди няколко седмици, сега и Стоук ще го стори.

"Робин ван Перси изравни за Юнайтед и изглежда нещата се връщат към нормалното. Но след това Стоук вкара и пак поведе. Може би това е новото нормално?", написа Линекер в своя акаунт.

В последните седмици и месеци много хора упражняваха чувството си за хумор върху Юнайтед и Дейвид Мойс. "На Олд Трафорд се печели много трудно. Толкова трудно, че вече даже и Манчестър Юнайтед не може да го прави", беше един от вицовете в мрежата.

Да, Юнайтед преживява труден период, в който нещата не вървят. Но едва ли някой е вярвал, че след като 27 години Алекс Фъргюсън извеждаше този клуб до трофей след трофей, заместника му ще седне и ще продължи от същото място да печели.

И тези трудности донесоха много подигравки на Червените дяволи. Срещу Стоук обаче Юнайтед се смя последен. Защото отново се видя онази искра на познатото. Това, което Юнайтед правеше без да спира с течение на години - да печели мачове, без да блести и в които изглежда ще загуби.

Едва ли е имало някой да се радва повече от нещо познато, отколкото феновете на Юнайтед вчера. Точно когато отбора беше изправен пред ръба на бездната, пред провал, той винаги показва този дух, тази вяра. Толкова много пъти сме виждали Юнайтед да губи и да изглежда обречен, а след това е на върха на света.

Това правеше отбора постоянно под ръководството на сър Алекс. Това беше запазената марка на клуба. Това беше нормалното. Човек никога не знаеше, кога отбора е победен и дали няма да възкръсне от пепелта като феникс.

Стартът на Дейвид Мойс бе печален и слаб, но дали няма Юнайтед за пореден път да опровергае тези, които ги отписаха вече? Колко пъти Червените дяволи са правили силен финален спринт след Коледа и са печелили титлата?

Да, погледнато обективно, Юнайтед не заслужаваше успеха срещу Стоук, защото не направи нищо в атака, а в отбрана имаше кошмарен ден. Грънчарите създаваха добри положения, но ги пропуснаха. В Юнайтед нямаше вдъхновение, фантазия. Отборът изглеждаше отново сянка на това, което беше.

И тогава в рамките на няколко минути отново онзи проблясък от миналото. Гол на Уейн Руни, който игра отново страхотно, попадение на вечния жокер Ернандес и победа с 3:2. Точно както отборите на Фъргюсън винаги правеха. Това, което постави Юнайтед там където е сега. И където може все още да бъде.

Мнозина ще кажат, че тази победа не означава нищо, че е случайна и няма общо с представянето при Фъргюсън. Че Мойс все още не е наясно с това, какво трябва да прави. Може и да е така. Но поне за малко напрежението върху мениджъра няма да е такова. И поне сега изглежда наистина, че нещата са се върнали към нормалното.

ВИДЕН ПЕТРОВ