Според всички отзиви Луис ван Гаал е вдигнал тост за затварянето на трансферния прозорец с чаша вино в лятната си вила в Алгарве. "Моят рай е Португалия", както обича да казва той. Холандецът и неговите работодатели в Манчестър Юнайтед ясно усещат, че това лято беше успешно за клуба. Шестте нови покупки ще са по-скоро изключение, отколкото норма, а световният рекорд с юношата Антони Марсиал увеличи разходите на Юнайтед на над 130 млн. евро за втора поредна година. 

След което стана ясно, че Давид де Хеа, макар и не по свое желание, остава на стадион "Олд Трафорд" и през следващите 9 месеца. В края на краищата Ван Гаал има пълното право да бъде доволен от себе си, докато се наслаждава на гледката на брега на Атлантическия океан. Малка е вероятността, както ни бяха казали, да се раздели с комфорта в своята вила и да направи кратък полет до Испания за личен разговор с Де Хеа, който е в траур за проваления си трансфер в Реал. 

Това не е в стила на Ван Гаал, той не си пада по такъв тип хора и това, че наричат 64-годишния мениджър Желязното лале, не е за пренебрегване. "Луис прави каквото реши", твърди високопоставен източник от клуба. Това беше и една от причините, поради които Юнайтед миналата година се обърна към бившия треньор на Барселона и Байерн. Защото е известно име, с опит, натрупан в големи клубове, който не обръща особено внимание на репутацията и егото на играчите. Но неговият твърд подход - някой го наричат авторитарен - му създаде проблеми през първия сезон на "Олд Трафорд".

Непредсказуемите ефекти са нещо обичайно, особено в работата на Ван Гаал, най-вече с играчите от периферията. Тревожното за Юнайтед е, че мнозина от тях се сблъскаха с играчите, които той самият доведе. Да привлечеш играчи е едно, но да се сработиш с тях е нещо съвсем друго, както се оказва. И когато му пресечете пътя, започва дългият път обратно към дома.

Ван Гаал плати рекордните 75 млн. евро за Анхел ди Мария, но аржентинецът изкара по-малко от година, преди да замине за Пари Сен Жермен. По-рано през тази седмица той потвърди, че е имал "няколко спречквания", които са ускорили влошаването на отношенията му с мениджъра.

Радамел Фалкао беше взет под наем със седмична заплата от 380 000 евро, но от март насам приятелите на колумбиеца обясняват как е бил докарван до сълзи от отношението на Ван Гаал.

Виктор Валдес беше взет като играч от висок калибър за заместник на Де Хеа, но след това беше изпратен при резервите, след като Ван Гаал заяви, че той е отказал да играе в мач на юношеския отбор до 21 г. Твърди се, че испанецът е нещастен заради липсата на уважение, демонстрирана към него като към трикратен победител в Шампионската лига с Барселона. След като трансферът му в Бешикташ пропадна преди затварянето на трансферния прозорец, Валдес беше оставен извън състава за тазгодишното издание на Шампионската лига и сега е в немилост.

Маркос Рохо също беше замразен едва година след като беше привлечен за 20 млн. евро от Спортинг, заради сериозни разногласия с холандеца. Аржентинският централен защитник не игра, откакто беше глобен със 190 000 евро за отсъствието си на старта на предсезонното турне в Америка заради проблеми с паспорта. Стана ясно, че Рохо е бил предлаган на Монако като част от сделката за Антони Марсиал.

Има и футболисти, които Ван Гаал наследи още от времето на сър Алекс Фъргюсън. Робин ван Перси, за когото се предполагаше, че му е близък сподвижник, заяви, че е бил "предаден" от своя бивш наставник в националния отбор на Холандия. 

Хавиер Ернандес се присъедини към Байер Леверкузен по-рано през седмицата, като заяви, че иска отново да се чувства значим и щастлив. Последната му постъпка като играч на Манчестър Юнайтед беше пропуснатата дузпа срещу Брюж миналата седмица, която даде повод на Ван Гаал да хвърли изпепеляващ поглед към помощника си Райън Гигс на резервната скамейка.

Мексиканската легенда Уго Санчес защити своя сънародник и заяви: "Ван Гаал е л**но! Да се надяваме, че в Англия са наясно, че той е лош човек и се отнася зле със своите футболисти."

Десният бек Рафаел да Силва също изрази притесненията си към неговото поведение, след като пое към Лион, като заяви, че Ван Гаал просто не го е харесвал.

Аднан Янузай замина под наем в Борусия Дортмунд тази седмица, след като беше критикуван, че твърде често е подавал топката в мача с Астън Вила, без оглед на факта, че успя да вкара победния гол. Същата вечер Ван Гаал шокира отбора, като видя треньорско бъдеще в Уейн Руни въпреки слабата му игра на "Вила Парк".

Но не всички мениджъри са популярни сред своите футболисти и Ван Гаал е наясно с това. И като изкарва по-голямата част от почивката си в Португалия, босът на Юнайтед няма повод да се страхува от неприятности в рая.

Крис Уийлър