Световната антидопингова агенция УАДА отне акредитацията на руската лаборатория за антидопингови изследвания, съобщават световните агенции.

Причината е, че от УАДА имат съмнения за правдоподобността на предоставените им данни от тестовете на спортисти в Москва, след като независима комисия към централата публикува доклад, в който се твърди, че руската лаборатория манипулира резултати и крие положителни проби на местни лекоатлети.

Независимата комисия към УАДА също така препоръча налагане на доживотни наказания на петима руски лекоатлети, на четирима треньори и на лекаря Сергей Португалов, шеф на медицинската комисия на руската лекоатлетическа федерация.

Предложените за санкции състезатели са олимпийската шампионка от Лондон 2012 в бягането на 800 метра Мария Савинова, както и бронзовата олимпийска медалистка на 800 метра в британската столица Екатерина Пойстрогова, както и Анастасия Баздирева (400 и 800 метра), Кристина Угарова (1500 метра) и Татяна Мясина (800 метра).

От специалистите от наказания са заплашени Алексей Мелников (старши треньор на бегачите на дълги разстояния), Владимир Казарин (треньор в националния отбор за бяганията на 800 метра), Владимир Мохньов (треньор за бяганията от 1000 до 3000 метра) и Виктор Чегин (старши треньор на националния отбор по спортно ходене).