Преди време прочетох една статия, в която се дискутира слабата защита на английските отбори във Висшата лига, както и в Европейските клубни турнири.

Но само не мога да разбера, защо многото голове, които са получени във ВЛ трябва да са признак на слаба защита, а да не са признак на засиленото нападение (или халфова линия дори) на все повече и повече отбори?

Понеже на всеки му е ясно, че от Големите първенства, в английското първенство разликата между първия и последния е най-малка. Според мен, сега просто се прибавиха още повече отбори, които се борят за места в евротурните и конкуренцията стана още по-зверска.

Само като видите, че от 3-то до 7-мо място са събрани цели 5 отбора на разстояние 3 точки.... и това по средата на сезона, а не в началото, когато грандовете навлизат във форма и по-малките се възползват от това и печелят своите три минути слава. Не. Още е средата на сезона и тази година ще има още повече изненади и "подводни камъни" за отборите от Топ 6 в последните години.

Това е и причината според мен английските отбори да си "почиват" в някои мачове в ШЛ или да отписват ЛЕ. Всичките мачове + 3-4 мача покрай Коледа и Нова година (т.е., мачове без почивка цяла година) + засилената конкуренция + ФА Къп + Купата на Лигата + ШЛ/ЛЕ = тотално изцеждане на силите и нужда от приоритизиране на целите.

Колкото до Евротурнирите - какво очаквате от Манчестър Сити? Отбор на 3 години в Англия и на 1 година в ШЛ. Да оцелее в група с Реал, Борусия и Аякс? Хм, няма как да стане. Поне не и сега. С широкия си състав има предимството в Англия заради много мачове и възможността да ротира класни играчи в мачовете.

Но стигне ли се до опит в надиграването с отбори, които са редовно в ШЛ/ЛЕ, играят финали, четвъртфинали и пр. - Сити издиша. Само жалкото е, че разруши хубавия отбор на Арсенал и прилъга доста от ключовите му играчи с много пари.

Челси? Челси с тези треньорски рокади също не може да направи много и това е съвсем разбираемо. Всички си помислиха, че най-накрая Челси си намери треньора, изгради някакъв стил на игра, спечели бленуваната Шампионска лига и последва... смяна на треньора след 3 неубедителни мача.

Ливърпул пък го сринаха американските им собственици и може би няколкото неадекватни трансфера на Кени Даглиш.

И какво излиза? Остана само Манчестър Юнайтед, който пък трябва да замени 7 ключови играчи (Карик, Скоулс, Гигс, Видич, Евра, Фърдинанд и Ван дер Саар). Няма как да се представи добре при положение, че това са играчи по всички позиции, които са били най-добрите за времето, когато са били в разцвета на силите си.

Приоритизирането на турнири не е нещо ново. Не е нещо, измислено от отборите във Висшата лига. Вижте Бундеслигата - Борусия Дортмунд смазваше всички в първенството две години подред, но в ШЛ беше изключително слаб и дори не се класира в ЛЕ миналата година.

Байерн през този период, играеше доста колебливо в първенството, но за сметка на това в ШЛ смазваше всички, та и до финал стигна, който загуби нещастно с дузпи. Сега Борусия Дортмунд е  изключително силен в ШЛ, но в първенството е много колеблив - явно е, че и там са приоритизирали турнири и купи.

Байерн също записа колебливи мачове в груповата фаза на ШЛ, докато в Бундеслигата върви убедително към поредната си титла. Шалке винаги е бил на едно и също ниво със съвсем малки изключения- симпатичният отбор, който не може да стане носител на ШЛ, но пък може и да отстрани всеки фаворит.

Примера Дивисион? Та там дори и малките деца знаят, че има само два отбора - Реал Мадрид и Барселона, които прибират по около 150 милиона само от телевизионни права, което пък им дава възможност да закупуват всеки един качествен играч от останалите отбори.

Разликата в класите между Реал и Барса и Атлетико Мадрид и Валенсия е изключително голяма. А разликата в класите между Валенсия и Атлетико Мадрид и останалите отбори също е голяма. Това им позволява да подценят някой и друг мач в Примера, за да се съсредоточат в по-трудният мач в ШЛ/ЛЕ. Но дори и подценените мачове ги печелят в по-голямата си част.

Може би ако английските отбори имаха почивка, както отборите в останалите първенства, щяха да се борят във всеки един мач на 100% и да печелят дори и безсмислените си мачове - без да пестят сили. Все пак, този висок сегашен коефициент не е от нищото, а от предишното силно представяне на всички английски отбори из всички турнири.

Може би идва нова ера на доминация на английският футбол? Или тотален срив на английският футбол на европейска сцена и фокусиране на отборите в печеленето на още по-завързаната Висша лига? Предстои да разберем.