Ще започна с общото мнение. Преди всяко голямо първенство, европейско или световно, всички слагат Англия в топ отборите. Те винаги са фаворити според букмейкърските къщи.

Има едно нещо, което винаги ме е карало да се съмнявам в това дали Англия е отбор или просто са събрали най-добрите английски момчета. Винаги слагат на преден план Руни, Лампард, Тери, Фърдинанд, Джерард. Не познавам никой, който да каже "Англия победи". След всяка победа на Англия срещам заглавия от сорта на: "Руни обърна Малта". Това като цяло оставя у мен съмнения по въпроса. Нека разгледаме няколко гледни точки и различни мнения.

Силните индивидуалности. В Англия винаги е имало открояващи се футболисти. Нормално. Това е силна футболна държава с много школи за млади таланти и пр. Това е перфектно, но когато излезе националният отбор на терена, няма никакво разбирателство и сплотеност. Сякаш това не е отбор, а просто сбор от най-добрите англичани. Не знаят кой къде се намира в даден момент на терена, нямат това чувство да знаят къде е техният съотборник когато искат да му подадат топката.

Честата смяна на треньорите. Това малко или много влияе на изграждането на един постоянен отбор, в който да се открояват 18 футболисти, а не на всяко голямо събитие да има различни действащи лица. Всеки треньор има различна гледна точка за футболистите и за начина, по който трябва да играе отбора. Каква схема, какъв стил и пр. След всяка една смяна на мениджър все едно всичко започва отначало. Изграждането на дадена група футболисти, обиграването между тях, разбирането с треньора и неговите изисквания. Това също е една добра и основателна причина, подкрепена с аргументи, за това защо в Англия няма успехи на национално ниво.

Липсата на зимна пауза в английското първенство. Това е една от най-обсъжданите теми. Защо няма зимна пауза по английските терени? Точно обратното, даже има един сгъстен цикъл от мачове през 2-3 дни. Това изстисква до краен предел силите на футболистите, докато в останалите държави си почиват и се готвят за другата част от сезона.

Този цикъл от мачове принуждава треньорите да ротират състава си. Също така се увеличава и вероятността от контузии, а знаете, че на всеки футболист е нужно време да навлезе в същата форма след контузия. И така когато дойде лятото и настане време за Европейско или Световно първенство английските футболисти са изтощени и изморени от дългия сезон и борбата на различни фронтове и е нормално и разбираемо да не са на 100% от възможностите си.

Желанието за игра. Мнозина си задават дори и този въпрос. Дали играят с нужното желание футболистите. Оценяват ли стойността на това да носят фланелката на "трите лъва". Разбират ли че по този начин представляват своята държава и това нещо като тест къде се намира Англия на футболната карта. Не слагам всички под общ знаменател, но има и играчи, и мениджъри, които подценяват и дори омаловажават националния отбор. Изказвания от сорта на, "Тези контроли са излишни", карат футболистите, феновете и дори мениджърите да омаловажават стойността на националния отбор на Англия. Това носи нежелание до някаква степен за игра у футболистите, води до предпазливост от контузи и пречи на това играчите да се раздават на 100%.

Изразих всички възможни гледни точки, които могат да бъдат причина за слабата игра на английския национален отбор. Може би най-вероятно всички те са верни, някои в по-голяма степен, други в по-малка. Със сигурност тази тема е доста интересна и може да се извадят още много мнения, които да се обсъждат на дълго и широко.