През този сезон най-младият двукраттен световен шампион във Формула 1 Себастиян Фетел изпусна възможността да подобри уникалния рекорд на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер от 13 победи през сезона, но за сметка на това двукратният първенец на планетата се цели в 15-тата си пол-позиция.

В момента Фетел има 14 първи позиции, което е изравнен рекорд на Найджъл Менсъл от 1992 година. Въпреки това Фетел счита, че има само един крал в квалификациите и това за него е митичният покоен трикратен световен шампион Айртон Сена.

Сена има 65 първи позиции, постигнати за малко повече от 9 години. Първи по този показател е Михаел Шумахер, който има 68 първи позиции за почти 17 години в кервана.

Всички останали пилоти в най-великия моторен спорт са далеч зад двамата легендарни състезатели - на трето място по брой първи места са Ален Прост и Джим Кларк със "само" 33 първи места. Джим Кларк загива през 1968 година на пистата Хокенхайм на 32-годишна възраст, той е двукратен световен шампион.

В момента Фетел дели шестото място с петкратния световен шампион Хуан-Мануел Фанджо. Двамата имат по 29 пол-позиции. Пред тях е петият Найджъл Менсъл с 32 броя.

"Никога не съм се срещал със Сена, защото за съжаление бях много малък", спомня си германецът, който е нямал 7 навършени години, когато Сена загива на "Имола" през 1994 година. Точно Сена и Михаел Шумахер са били сред идолите на малкия Фетел по онова време.

"Спомням си една негова победа, той беше напълно изтощен, след състезанието беше свършен. Беше толкова емоционално. Не мога да си спомня за цялото състезание, а само откъси от него. Сена беше сред най-великите в този спорт", допълва Фетел.

"Винаги ще го помня заради титлите, които спечели, всичките победи и заради неговия незабравим стил. Той винаги беше себе си, беше много истински, силен характер. Затова той остана в сърцата на хората", продължава "Бейби-Шуми".

"Освен това Сена беше един много специален човек от това, което съм виждал по телевизията и от това, което съм слушал за него от други хора", завърши Фетел преди Гран При на Бразилия.