От утре до неделя в италианския зимен център Анхолц-Антерселва ще се проведе шестият кръг от надпреварата за Големия кристален глобус по биатлон.

Родното място на Световната купа се явява последния етап, в който треньорите окончателно комплектоват съставите си за Олимпиадите или пък световните първенства и може би за това като по правило конкуренцията тук е най-остра, а състезанията най-драматични.

И макар че до началото на шампионата на планетата има още почти месец  амбициите и погледите на спортисти и щабове са насочени към Руполдинг, а гонките до тогава се разглеждат като генерална репетиция за този най-голям за годината форум.

Програмата утре ще започне с женския спринт, който Олга Зайцева ще се опита да използва максимално, за да атакува второто място на Домарчова в генералното класиране.

Дали това ще й се удаде зависи по-скоро от представителката на Беларус, която ако продължи да поддържа скоростта си, демонстрирана до момента, ще остави рускинята с напразни надежди.

Що се отнася до лидерката в подреждането - Магдалена Нойнер - Анхолц е щастливото й място, а тя ще трябва да защитава правото си да продължи да носи жълтата фланелка, което ще се опитат да застрашат останалите претендентки.

Благодарение на победата си в индивидуалния старт на 15 км в Нове Место Кайса Макарайнен също подобри позициите си и преди старта утре заема 4-то място.

Мъжете ще подновят надпреварата си в петък със спринта на 10 км и очакванията са за оспорвана борба и защо не битка за лидерството на Емил Хегле Свенсен, което за момента се крепи само на 24 точки преднина пред по-малкия от братята Фуркад, и на 79т.от Симон Фуркад.

Руснаците Андрей Маковеев и Антон Шипулин, вдъхновени от отличните си резултати напоследък, също ще се стремят да затвърдят доброто си представяне и да си осигурят билет за Руполдинг в състава на Волфганг Пихлер. Традиционно високи са очакванията и към носителя на Големия кристален глобус – Тарей Бьо и германеца Анди Бирнбахер.

Не спираме да се надяваме и за поредно добро българско представяне, като след престижното 16-то място на Краси Анев в индивидуалния старт в Нове Место стискаме палци за нови български успехи.

Ето и програмата:

 

 

E.ON IBU World Cup 6 Biathlon

дата

час

надпревара

дистанция

 м/ж

19.01

 15.30 ч.

спринт

 7,5 км

 ж

20.01

 15.30 ч.

спринт

10 км

 м

21.01

 13.45 ч.

щафета

4х6 км

 ж

21.01

 16.15 ч.

масов старт

15 км

 м

22.01

 13.00 ч.

масов старт

 12.5 км

 ж

22.01

 16.00 ч.

щафета

4х7,5 км

 м