След едноседмична почивка стартовете от световната купа по биатлон ще бъдат подновени отново. Стартът ще е утре, а домакин този път ще е норвежкият зимен център Холменколен.

Особено големи тук са надеждите за добро представяне на представителите на норвежкия тим. След края на шестия кръг на надпреварата за Големия кристален глобус в Антхолц-Антерсилва и треньор, и спортисти признаха, че резултатите от участието им са крайно незадоволителни.

Двама от водещите биатлонсити Тарей Бьо и Емил Хегле Свендсен  изразиха надежда, че едноседмичната пауза ще им даде възможност да съберат мислите си, да се концентрират и да си върнат лидерските позиции.

Спортният директор на викингите също не скри оптимизма си от добро представяне на родна земя. Той дори допълни, че е уверен, във възможностите на своите и със сигурност най-лошото вече е зад гърба им.

В личен план в мъжкия биатлон ще продължи борбата за надмощие между първите трима в генералното класиране – сегашния носител на жълтата фланелка Мартен Фуркат, втория във временната ранглиста – Емил Хегле Сведсен и изоставащия само на 50т. от водача Анди Бирнбахер, чиято първа победа за световната купа е именно в Холменколен.

Програмата в норвежкия зимен център утре ще започне с женския спринт, а водачката при жените Магдалена Нойнер твърдо е решена да запази лидерството си. По думите на германката тя е успяла да си почине, а амбициите й са не само запазване на жълтата фланелка, но и място на подиума в Осло.

И няколко думи за Сборная, която води в класирането по нации. Треньорският щаб си  е поставил високи и амбициозни цели, които смята да постигне с коренно различен подход в работата си с биатлонистите.

Увеличени обеми от тренировки с натоварена интензивност, работа със спортни психолози, ротационен принцип при участията: показваш резултат – попадаш в отбора. И най-важното достатъчно голяма банка с млади, талантливи и амбициозни спортисти готови във всеки момент да изместят титулярите в отбора.

След шестото място на Владимир Илиев на Европейското първенство в Брезно-Осърбле и златото на Ния Димитрова се надяваме  на също толкова добро представяне на българските биатлонисти и в Холменколен.

Ето и програмата:

E.ON IBU World Cup 7 Biathlon
дата час надпревара дистанция м/ж
02.02. 12.30ч. спринт 7,5 км. ж
02.02. 15.30ч. спринт 10 км. м
04.02. 14.15ч. преследване 10 км. ж
04.02 16.15ч. преследване 12,5 км. м
05.02. 14.15ч. масов старт 12,5 км. ж
05.02. 16.15ч. масов старт 15 км.  м