От утре във финландския зимен център Контиолахти стартира предпоследния кръг от Световната купа по биатлон, след който по всяка вероятност ще можем да направим първите предварителни прогнози за това кой ще се окичи с Големия кристален глобус както при мъжете, така и при жените.

Състезанията ще са със съкратена програма и ще включват две индивидуални дисциплини – спринт  и преследване и една отборна - смесена щафета. Деветият кръг от Световната купа ще се проведе само две седмици преди началото на Световното първенство по биатлон в Руполдинг и може би за това натоварванията са по-малки.

От една страна са предварителните намерения на редица биатлонисти да пропуснат този старт, за да съсредоточат усилията си и съхранят силите си за световното първенство. Поне такива бяха предварително заявените намеренията на Магдалена Нойнер, която постави под въпрос участието си тук. Арнд Пфайфер, който пропусна преследването в Холменколен също няма да се включи във финландските гонки. Този кръг ще пропуснат и Андреас Бирнбахер, Михаил Грайс, Доминик Ландертингер, Карл Йохан Бергман, Евгени Устюгов и Ларс Бергер.

Неучастието на изявени лидери и титуляри ще даде възможност на останалите биатлонисти да се изявят и да покажат своите възможности, необезпокоявани от съперничеството на големите. Едновременно с това, спряганите за евентуални победители рискуват да изостанат в точките, което да не могат да наваксат в оставащия последен кръг в Ханти-Мансийск. Въпрос на приоритети.

Норвежките биатлонисти не успяха да оправдаят надеждите на родна земя и дори присъствието на норвежкия крал не помогна да покажат постиженията, които регистрираха в началото на сезона. И треньорският щаб, и спортистите нееднократно са заявявали, че за тях по-важно е отличното представяне на шампионата на планетата. Ето защо едва ли можем да очакваме във Финландия нещо повече от тях, от това, което показаха в Осло.

Тежестта върху плещите на германците е още по-голяма, защото те ще са и домакини на най-големия световен форум на биатлона. Желанието и мотивацията им за добри постижения са натоварени с двойно по-високи очаквания. Ако пък погледнем списъка с отказали се от участие в Контиолахти можем да предположим, че зад настинките и отказите прозира нуждата да се съхранят силите за Руполдинг.

Сборная и до момента няма изявен лидер при мъжете. Последните кръгове челните места бяха спечелени от различни състезатели. Това е добре, защото говори колко голям е потенциалът и дълбочината на отбора, но от друга страна показва, че биатлонистите все още са твърде непостоянни в спортно-техническите си показания.

За българските биатлонисти се надяваме, че отсъствието на част от лидерите в спорта ще им вдъхне увереност, ще им помогне да се представят добре и ще успеят да си върнат изгубените позиции.

Ето и програмата:

 

 

E.ON IBU World Cup 8 Biathlon

дата

час

надпревара

дистанция

 м/ж

 10.02

13.00 ч.

смесена щафета

2х6+2х7,5 км

 м/ж

 11.02

11.30 ч.

спринт

10 км

м

 11.02

13.30 ч.

спринт

7.5 км

ж

 12.02

13.15 ч.

преследване

12.5 км

м

 12.02

14.00 ч.

преследване

10 км

ж