Сезон 2011/2012 в биатлона отброява последните си дни и скоро ще остане в историята. По традиция тазгодишният финал се падна на Ханти-Мансийск. До преди няколко седмици зимният център беше скован от сухи сибирски студове, но сега постепенно пролетта и слънцето си пробиват път дори по тези географски ширини.

Програмата на финалния етап включва по две състезания на ден, а дисциплините, които ще определят крайните победители са спринт, преследване и масов старт за мъжете и жените.

По-голяма част от въпросителните вече ги няма, а други ще останат неизвестни може би чак до последния стартов ден. Като всеки финал залогът в този кръг ще е най-голям само за една малка част от биатлонистите – тези на върха на генералното класиране. Лидерите ще направят всичко възможно да съхранят позициите си, а подгласниците им ще дадат всичко от себе си в опита да пренаредят подреждането в своя полза.

За останалите надпреварите в Западен Сибир са преди всичко за чест и разбира се за разпределението на наградния фонд. Освободени от натиска и напрежението на собствените си амбиции, от очакванията на фенове и треньорски екипи – те за последен път този сезон ще стартират заради любовта към ските, биатлона и за удоволствие на всички, които харесват този спорт.

Част от спортистите, като Хелена Екхом пък, въобще няма да се появят на пистите в сибирския зимен център, уморени от емоциите от завършилото преди седмица Световно първенство и изгубили надежда и мотивация за участие.

Най-отговорни обаче ще се чувстват от отбора на Сборная. Възпитаниците на Волфганг Пихлер ще трябва здраво да се потрудят и да се раздадат докрай, за да отсрамят слабия си сезон с отлични изяви пред  родната публика.

И накрая сме длъжни да напомним още веднъж: През следващите четири дни за последен път всички почитатели на биатлона ще могат да се радват и наслаждават на  невероятните умения на голямата Магдалена Нойнер. Оттам насетне очарователната й усмивка ще виждаме може би само от кориците на различни списания. Успех в новия живот Лена!

Ето и програмата:

  E.ON IBU World Cup 9 Biathlon  
дата час надпревара дистанция  м/ж
 16.03 12.00 ч. спринт  10км м
 16.03 14.30 ч. спринт  7.5 км ж
 17.03 12.30 ч. преследване  12.5 км м
 17.03 14.45 ч. преследване  10 км ж
 18.03 11.30 ч. масов старт  15 км м
 18.03 13.45 ч. масов старт  12.5 км ж