Хърватската футболна федерация ще понесе строги санкции заради поведението на хърватските фенове по време на срещата на "шахматистите" с Италия, завършила при резултат 1:1.

Мачът, който беше сред най-интересните от втория кръг на груповата фаза на Евро 2012, беше прекъсван на два пъти, тъй като привържениците на Хърватия хвърляха факли на игрището.

Освен това публиката, подкрепяща Славен Билич и неговите момчета, обиждаше нападателя на "скуадра адзура" Марио Балотели на расистка основа. Според очевидец от ББС на терена е бил хвърлен и банан, който бързо е бил изнесен от стюард на полските домакини.

"УЕФА започва дисциплинарна процедура срещу Хърватската футболна федерация заради запалването и хвърлянето на факли от страна на хърватските фенове, както и поради непристойното поведение, показано от хърватската публика (расистки подвиквания, расистки символи), по време на двубоя от група С на Евро 2012 с Италия, игран в Познан в четвъртък", пише в съобщението, публикувано на интернет страницата на УЕФА.

Това ще бъде втора санкция за хърватите в рамките на турнира. Хърватската федерация вече беше глобена с 25 000 евро заради сблъсъците преди, по време на и след мача с Република Ирландия.