Възможността Испания и Хърватия да уговорят последния си мач от група С на Евро 2012, като така изхвърлят Италия от турнира, въобще не притеснява капитана на "скуадра адзура" Джанлуиджи Буфон.

Това обаче, което наистина тревожи 34-годишния легендарен страж, са пораженческите настроения в и около италианския лагер. Като роден победител, какъвто многократно е доказвал, че е, Буфон призова италианците да престанат с оплакванията и съмненията и да се обединят около целта - успех над Република Ирландия в понеделник.

По своеобразен начин вратарят не пропусна да оспори и твърденията на различни страни, че селекционерът на Ейре Джовани Трапатони ще подари победата на своите сънародници.

"От два дни всички приказват само за уговорки. Уговорка тук, уговорка там, уговорка горе, уговорка долу... все едно вече сме били Ейре. Все едно другите нямат правото да се чувстват обидени от подобни подмятания. Все едно другите не си мислят, че Джовани Трапатони ще ни направи услуга (а той със сигурност няма да го стори). Все едно отговорността за съдбата ни не тежеше само и единствено върху нашите рамене", пише капитанът на Италия на своята фейсбук страница.

"Нека се фокусираме върху собственото си представяне и да се опитаме да спечелим мача с Ейре. Останалото е въздух под налягане, празни приказки, които доказват посредствеността на говорещия и издават пораженческо мислене", допълва Буфон.