След изиграването на всички мачове от груповата фаза на Евро 2012 вече са ясни и четвъртфиналите. В тях ще има някои класически сблъсъци. Испания среща Франция, а Англия се изправя срещу Италия. Може би голямата изненада е присъствието на Гърция, която ще се сблъска с Германия.

Груповата фаза завърши с нито едно 0:0 и 60 отбелязани гола. От тях нито един не беше от дузпа. Такава бе отсъдена само в първия мач Полша - Гърция, но пропусната от Карагунис. До момента има 19 гола отбелязани с глава, което е рекорд за европейски финали.

Първият четвъртфинал е в четвъртък между Чехия и Португалия. На следващият ден е Гърция - Германия, после Испания среща Франция, а на 24 юни спорят Англия и Италия. На полуфиналите ще срещнат победителите от първите два мача Чехия/Португалия - Испания/Франция. Другият полуфинал е между Гърция/Германия - Англия/Италия.


Последните два четвъртфинала определено ще грабнат вниманието. Статистиката в сблъсъците обаче е интересна. Испания никога не е побеждавала Франция на голям турнир. Двата отбора са се срещали общо 4 пъти, в които Петлите имат 3 победи и един равен. Като добавим и квалификации за голям турнир мачовете са общо 6 с пет победи за Франция и едно равенство.

Англия - Италия също ще е интересен. Двата отбора имат едва две срещи на голям турнир - една на световно и една на европейско. През 1990 г. Италия побеждава 2:1 Англия в мача за трето място на световното първенство. На Евро 1980 пък адзурите бият 1:0.

Иначе Англия и Италия са се срещали 22 пъти при 7 победи за англичаните и 9 за адзурите. В последните 9 мача помежду им обаче Италия има само една загуба.

Гърците може да имат да си връщат на Ангела Меркел заради финансовата криза, но що се отнася до мачове с Германия по футбол не са в свои води. Двата отбора са играли 8 пъти помежду си. Елините нямат победа при 3 равенства и 5 загуби. Но пък единственият сблъсък помежду им на голям турнир е на европейското през 1980 и завършва 0:0.

Португалия изглежда като фаворит срещу Чехия, но двата тима са се срещали само веднъж и този мач бе на четвъртфинал на Евро 96. Тогава чехите победиха с 1:0 и след това играха на финал.

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ

1. 21 юни Чехия - Португалия
2. 22 юни Гърция - Германия
3. 23 юни Испания - Франция
4. 24 юни Англия - Италия

Полуфинали
26 юни Победител четвъртфинал 1 - Победител четвъртфинал 3
27 юни Победителв четвдъртфинал 2 - Победител четвъртфинал 4

Финал
1 юли