Конкурентите на Ферари отказаха да критикуват тактиката на Скудерията да подобри стартовата позиция на Фернандо Алонсо за ГП на САЩ.

Испанецът завърши едва 9-и в квалификацията, но заради наказание на Роман Грожан се придвижи едно място напред, само че това означаваше старт от мръсната страна на пистата.

Италианците решиха проблема с умишлена смяна на скоростната кутия на съотборника му Фелипе Маса, който се класира пред Алонсо. Това донесе наказание на бразилеца от 5 позиции и 7-о място в решетката за Фернандо и място от чистата страна, което му помогна да направи добър старт и да излезе 4-и след първия завой.

„Това е според правилата и бе тактически ход”, каза шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

„Те решиха да поставят Фернандо отдясно и това им помогна. За Фелипе бе трудно, но приоритетът им е Алонсо”, добави той.

Запитан дали в Ред Бул са обмисляли подобен нещо с Марк Уебър, което щеше да върне Алонсо на лошата страна, Хорнер каза: „Ами тогава и някой друг може да го направи и накрая Алонсо ще се окаже на първа редица.  Ние никога не сме го обсъждали”.

В Макларън също запазиха спокойствие. „Отборите и техните ръководители имат право да решават как да действат. Техният фокус бе Фернандо. Ние се опитваме да се състазаваме така, както смятаме, че е редно. Ние бяхме на мръсната страна и тръгнахме оттам. Ако обаче аз бях в ролята на Маса, щях да бъда страшно разочарован”, каза Мартин Уитмарш.