Бенфика успя да направи огромна крачка към класирането на 1/2-финалите в Лига Европа.
 
"Лисабонските орли" постигнаха много важна победа с 3:1 над Нюкасъл Юнайтед на своя "Ещадио Луж" в първия двубой от 1/4-финалите на турнира.
 
Гостуващият тим започна много силно мача и стигна до гол само след 12 минути игра, който бе дело на Сисе, но домакините изравниха в 25-ата минута чрез Родриго.
 
През второто полувреме лисабонци довършиха опонента си с попадения на Лима и Кардозо, съответно в 65-ата и 70-ата минути. 

На реванша "Свраките" ще трябва да победят минимум с два гола чиста разлика, за да се класират напред. Бенфика пък ще отиде в Англия с добър аванс.

Гостуващият отбор от своя страна удари на два пъти гредата чрез Папис Сисе. 

 


Срещата започна устремно за гостите и още във 2-ата минута Папис Сисе опита удар от малък ъгъл, който не представляваше сериозно затруднение за стража на домакините Артур. 
 
Mинута по-късно пред сенегалският голаджия на "Свраките" се откри нова възможност да създаде нещо опасно. Бившият футболист на Фрайбург бе намерен в наказателното поле от Силвен Марво, след което насочи топката към вратата на домакините, но стражът на "Лисабонските орли" отново бе на мястото си.
 
Пред домакините първата възможност за гол се откри в 10-ата минута, когато Николас Гайтан стреля от фаул, от около 22 метра, но ударът му бе спасен от стража на гостите.
 
Две минути след това Нюкасъл шокира домакините, като откри резултата. Марво видя прекрасно в малкото наказателно поле Папис Сисе, който просто отклони топката във вратата на противника.
 
В 14-ата минута Силван Марво опита удар извън границите на наказателното поле, но не особено прецизен. 
 
Няколко минути по-късно Нюкасъл бе на косъм да вкара второ попадение във вратата на Бенфика.
 
Сисе намери Сисоко, който видя Хонас Гутиерес. Аржентинецът от своя страна намери по перфектен начин сенегалския национал, но ударът на нападателя не намери очертанията на вратата, макар че ситуацията бе много добра.
 
В 25-ата минута обаче Бенфика успя да изравни резултата и да се върне в мача. Крул направи фантастично спасяване след удар на Кардозо от дъгата, но Родриго успя да довкара топката във вратата на холандеца, след като изпревари футболист на домакините за кълбото. Две минути преди това удар на Сисе срещна гредата
 
Десетина минути по-късно "Лисабонските орли" бяха на косъм да реализират и още едно попадение, като по този начин отборът щеше да обърне противника. Гайтан намери Родриго и последният стреля към вратата на гостите, но Крул направи страхотно спасяване. 
 
Домакините натиснаха противника в следващите минути и в 42-ата минута Крул спаси и удар с глава на Неманя Матич. До края на полувремето нямаше повече голове и резултатът се запази.
 
Второто полувреме започна с чудесна възможност за гостите. В 47-ата минута обаче удар на Папис Сисе от дистанция облиза гредата. Това бе втората греда на сенегалеца в мача.
 
Три минути по-късно пък Гомес от състава на Бенфика също пробва късмета си с удар от дистанция. Той стреля от 22 метра, но мощният му удар прелетя над гредата.
 
В 56-ата минута пред домакините се откри още една чудесна възможност, но Оскар Кардозо не успя да вкара от границата на малкото наказателно поле и прати топката в аут. В ситуацията Янга-Мбива загуби топката в наказателното поле от Родриго, който намери парагваеца на отлична позиция.
 
Три минути по-късно Родриго стреля с глава над вратата, но и да бе вкарал гол, той нямаше да бъде зачетен, тъй като нападателят извърши нарушение.
 
В 65-ата минута Бенфика стигна до обрата. Давиде Сантон направи уникална грешка. Той върна топката към Тим Крул, но пасът му бе пресечен от влезлия като резерва Лима, който от малък ъгъл реализира, след като преди това преодоля холандския страж на гостите. 
 
Три минути по-късно Стивън Тейлър игра с ръка в собственото си наказателно поле и реферът отсъди дузпа за Бенфика, която бе реализирана от Оскар Кардозо две минути по-късно.
 
Гостите се опитаха да отговорят на противника в следващите няколко минути, но без успех. В крайна сметка до края на срещата нямаше повече попадения и резултатът се запази.
 
БЕНФИКА - НЮКАСЪЛ 3:1
0:1 Сисе 12'
1:1 Родриго 25'
2:1 Лима 65'
3:1 Кардосо 70' дузпа
 
БЕНФИКА: Артур, Луизао, Гарай, Мелгарейо, Джон, Гайтан, Матич, Алмейда, Гомес (61 - Перес), Кардосо (77 - Перейра), Родриго (61 - Лима
 
НЮКАСЪЛ: Харт, Сантон, Симпсън,  Янга-Мбива, Пърч (62 - Анита), Тейлър, Кабай, Сисоко, Гутиерес, Марво, Сисе