Бившият национален селекционер на България по футбол Димитър Пенев върна времето назад с близо 20 години, коментирайки предстоящата световна квалификация срещу Италия утре.

"Италия има много качество. Винаги е било така. На САЩ '94 и ние бяхме така - 15 футболисти бяха в чужбина. Вече втори договор зад граница подписваха. Ицо, Емо, Краси... да не ги изброявам", започна Пената пред вестник "Труд".

"За съжаление не само Манолев не играе постоянно. Но как да е, след като клубовете ни само чужденци викат. Без да са голяма класа. Затрудниха създаването на футболисти. Голяма работа, че имали паспорти от Европейския съюз."

"От три години децата на ЦСКА играят на игрище, дълго 60 метра. После даже на терена на някое село да отидат, не могат да се ориентират."

"През 1963 година ЦСКА беше 11-ти в класирането, по-зле от сега, но имаше петима национали. Аз тогава отидох в отбора. Сега няма кого да извикаш. ЦСКА е зле, а Левски май е още по-зле."

"Като национален селекционер не позволявах разделение на "червени" и "сини". Помните, че имаше скандали. Ицо Стоичков хвърли фланелката, Ники Илиев се сърдеше за лентата. Викнах ги двамата заедно с Трифон Иванов и Борислав Михайлов."

"И им казах - докато аз съм треньор, Боби ще бъде капитан.. Ако не играе, идва Ицо, после е Трифон. Ама те мач не пропускаха, та до Туньо лентата не стигна."

"Без Балотели силата на италианците ще се намали с 30 процента. Така ги усещам нещата. Сега Балотели е това, което Паоло Роси беше за Италия през 1982 година. Любо си знае урока."

"А футболистите на първо място да защитят своето "аз" на терена. Имат качества. Но нека в този мач добавят още нещо. Това, което носи победите в големите мачове. Когато бях треньор, дори съм ги размествал на обяд."

"Да ядат тези, които не се харесват много. Знаех кой може да пие, кой пуши. Разберете - това е зад завесата. Излязат ли и играят ли като един, проблеми няма."

"През 1994 година изпуснахме две ситуации срещу Италия, Костакурта с две ръце спря удар на Костадинов. Тогава показаха всички спорни положения на таблото, но май ги хвана срам и ги спряха. Трябваше редовното време да завърши 2:2."

"После идваха продълженията и дузпите. Като гледам как италианците биха от бялата точка срещу Бразилия на финала, от какво да се притеснявам. Барези и Баджо по два метра над вратата стреляха."

"Истината е, че България се намърда на място, на което организаторите не ни искаха заради по-малкото печалби от нас. И успяха да ни спрат."

"Такава беше идеята - Трифон да пази Баджо. Дори още си пазя у нас една снимка, на която викам с цяло гърло: "Туньо да подсигурява Златко". Ама Трифон закъсня и Баджо остана съвсем сам, завъртя се и.."

"В този мач еуфорията ни беше завладяла и не бяхме спокойни, а трябваше пак да чакаме в засада нашите моменти както в предишните мачове. А срещу италианците явно много бързахме за финала, щом дори Емо Костадинов най-накрая се събуди на това първенство."

"Стоичков сам поиска смяна. Преуморен беше. Освен това ни оставаше още един мач, а за България като престиж беше много важно Ицо да стане голмайстор на световното. Но срещу Швеция не му подаваха добре. Дори неговият приятел Кирячето нищо не направи", завърши своя коментар Стратега.