Английското първенство е с класи над всички останали в Европа. Това бе категорично доказано, след като и четирите представителя на Премиершип се класираха за четвъртфиналите на Шампионската Лига този сезон.

Това се случи и миналата година, когато доминацията продължи до три отбора на полуфиналите и изцяло английски финал. Преди 2 сезона пък отново имаше три отбора на полуфиналите, макар Милан все пак да измъкна трофея.

След закономерният и очакван от всички триумф и на сегашните осминафинали, отново се изговори много за силата на английското първенство.

Тайната на успеха на английските отбори обаче далеч не е чак такъв повод за гордост на самите англичани, тъй като успехите са изковани изцяло от чужденци.

И четиримата треньори на английските отбори са чужденци (макар Сър Алекс Фъргюсън все пак да е британец - от Шотландия). От излезлите като титуляри играчи в осминафиналите, само скромните 9 са били англичани - Рио Фърдинанд, Майкъл Карик, Пол Скоулс, Уейн Руни, Джон Тери, Ашли Коул, Франк Лампард, Джейми Карагър и Стивън Джерард. Като резерви влязаха Тио Уолкът и Джей Спеъринг.

Затова вероятно никой не се учудва защо представянето на английския  национален отбор е в пълен контраст с успехите на клубните отбори. Англия се провали с гръм и трясък на последните квалификации за голям турнир и изобщо не се добра до участие до ЕВРО 2008.

Сега под ръководството на чуждестранния треньор - Фабио Капело, отборът малко живна, но въпреки това бе безмилостно надигран от европейския шампион Испания в последната контрола между двата отбора.

Именно испанските отбори изглеждат единственият съперник на Англия за пореден триумф в Шампионската Лига. За разлика от тях обаче, цели 19 испански играчи (отделно още 4 резерви) взеха участие в изминалите осминафинални мачове.

Италианците пък имат още повече родни играчи, тъй като само трите отбора, които играха на осминафиналите, са използвали 17 титулярни и 4 резервни италиански играча.

Съответно тези цифри имат своя резултат в представянето на националните отбори: Италия е действащият световен шампион, а Испания е действащият европейски шампион.

Всички тези сухи факти водят до логичния извод, че силата на Премиершип не е в нищо друго, освен в парите на милиардерите собственици на клубовете.

Както е известно, от водещите 5 английски отбори, само Арсенал не е собственост изцяло на чуждестранни богаташи.

И тъй като очевидно дори световната финансова криза не намалява паричната мощ на собствениците на английските клубове (само през зимния трансферен прозорец бяха регистрирани рекордната обща сума за трансфери от 194 милиона лири), всички се питат дали Шампионската Лига няма застрашително да заприлича на ФА Къп.

Отговорът обаче вероятно се крие в задаващото се правило 5+6 на ФИФА, според което всички отбори трябва да използват задължително най-малко 6 футболисти, които могат да се състезават за националния отбор. Или по-простичко казано - максимум 5 чужденци на терена.

Очаква се правилото да влезе в сила от сезон 2012-2013 година. И ако дотогава нещо друго не е уравновесило разпределението на силите в Европа, вероятно това ще е спасителната сламка за Шампионската Лига.

Филип Георгиев, Gol.bg